Bernardić: Problem migranata se "guralo pod tepih"

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je izjavio da se slučajeve nehumanog tretiranja migranata u Hrvatskoj dosad "guralo pod tepih" te pozvao Vladu na zakonit i human pristup rješavanju tog problema.

Hrvatska ne smije postati hot spot za migrante, ali se s tim ljudima mora humano postupati, poručio je Bernardić na konferenciji za novinare upitan za komentar tajnih snimki koje je objavila organizacija Border Violence Monitoring.

Ustvrdio je da ti ljudi ne žele ostati u Hrvatskoj, već kao i "tri autobusa naših sugrađana dnevno", svoju sreću traže u nekim od zemalja zapadnog svijeta te smo im prolazak dužni omogućiti.

"Moramo to raditi po zakonu, ali humano. Migrantska kriza traje mjesecima, samo se o tome šuti. Vlada taj problem gura pod tepih. Ako ne znaju kako riješiti problem migranata, mogu se konzultirati s SDP-ovim bivšim ministrom Rankom Ostojićem, koji je prepoznat najviše po tome što je tu situaciju znao riješiti po zakonu, ali i efikasno i humano“, rekao je Bernardić.

Border Violence Monitoring, organizacija koja prikuplja podatke o protjerivanju i nasilju nad migrantima, tvrdi da jutros objavljeni video materijal potkrepljuje sumnju da hrvatska policija sustavno nezakonito izbacuje izbjeglica na vanjskoj granici EU prema Bosni i Hercegovini. U međuvremenu je MUP odbacio te tvrdnje navodeći da se radi o "postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja".