BiH je ušla u treći toplotni talas ovog ljeta: Kako je tek radnicima?

radnici
Ulice Sarajeva ovih dana su uzavrele. Na njima samo oni koji moraju da budu. Iako temperature dostižu visoke vrijednosti, građani koje smo zatekli, kažu, dobro ih podnose. A da su se ljudi već navikli na visoke temperature potvrđuju nam i u sarajevskoj Hitnoj pomoći.

 

-Moramo priznati da je manji priliv pacijenata s obzirom na to da je kraj ljeta, već se organizam klimatizovao na ove visoke temperature, tako da nismo primijetili nista neuobičajeno. Svi se prilično pridržavaju savjeta koje smo ranije davali”, kazali su nam iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Kako je radnicima koji su primorani raditi na ovim vrućinama i koje su preporuke nadležnih za rad na otvorenom, u prilogu.

Devet pravila za firme čiji radnici rade na 40 stepeni: Zakon je jasan, a ovo su preporuke kako da se zaštitite:

poslodavci, kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama, dužni da primjenjuju Zakon o bezbjednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise.

– Kada temperatura vazduha u ljetnjim mjesecima prelazi 36°C, zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, poljoprivredi i sl., smatra se da rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje – navode u svom uputstvu iz Ministarstva i navode stavke koje je važno poštovati:

Izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada)

Organizovati rad po smjenama;

Uvođenje dodatne radne snage;

Preraspodjela obavljanja poslova – teži dio posla obavljati u hladnijem dijelu dana;

Praviti češće pauze uz obezbjeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;

Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;

Obezbjediti odgovarajući prostor gdje zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;

Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.

Iako preporuke za poštovanje propisa na radu na visokim temperaturama nisu obavezne, počasni predsjednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković kaže da bi poslodavci trebalo da ih poštuju.

– Poslodavci bi trebalo da prihvate uputstva Ministarstva rada, i da dozvole radnicima da prave pauze na određeno vrijeme i da se sklanjaju u prostore koji nisu izloženi suncu. Posebno su važni ti prekidi u radu, odnosno pauze jer je nemoguće raditi neprekidno pet sati u ovakvim uslovima. U redu je što postoji uputstvo za ovakve situacije ali mislim da bi trebalo da postoji i neka obaveznija preporuka kada je u pitanju rad na visokim temperaturama – rekao nam je Atanacković.

Sagovornik ističe da nisu samo radnici na putevima i građevinarstvu izloženi visokim temperaturama, i ukazuje da postoje i oni koji rade u fabrikama zatvorenog tipa koji nisu klimatizovani, pa je rad u ovakvim uslovima izuzetno nehuman, i neprilagođen što može biti takođe veoma opasno. On ukazuje da bi na ova pitanja trebalo da reaguje inspekcija rada.

– Postoje inspekcije rada koje bi trebalo da reaguju na nepoštovanje uslova u kojima radnici rade, i ako inspekcija konstatuje da je nešto mimo Zakona onda bi sigurno trebale da se primjene sankcije – objašnjava sagovornik.