BiH: Kako zaustaviti ljude od iseljavanja?

Foto: Rtvusk
Visoka stopa nezaposlenosti, loše ekonomsko stanje, politička nestabilnost i korupcija, sve su to razlozi zbog kojih građani BiH napuštaju domovinu. Iako nema zvaničnih podataka o tome koliko je Bosanaca i Hercegovaca otišlo u treće zemlje, Unija za održivi povratak pretpostavlja da se radi o nekoliko stotina hiljada ljudi. Posebno izražen trend odlazaka zabilježen je u protekle tri godine...

Prema podacima Unije za održivi povratak, 2013. godine Bosnu i Hercegovinu napustilo je 24.000 osoba, godinu kasnije 28.000, a 2015. godine skoro 30.000 ljudi. Trend odlazaka brojčano i procentualno raste iz godine u godinu.

Tokom posljednje dvije godine BiH je zauvijek napustilo 132.000 ljudi, a pretpostavlja se da će u ovoj godini konačna cifra premašiti 170.000.  Posebno su pogođeni Posavina, zapadna Hercegovina, Unsko -sanski i Kanton 10. Stručnjaci smatraju da ekonomski problemi nisu glavni razlog iseljavanja nego je to besperspektivnosti, posebno kada se radi o uvjetima za život mladih ljudi.

Bosnu i Hercegovinu su ekonomski i demografski stručnjaci već nazvali zemljom staraca. Tome dodatno doprinosi podatak da ovdje živi 700.000 penzionera i otprilike 468.000 učenika i studenata, te da je u prošloj godini zabilježen rekordan negativan prirodni priraštaj.

Gledajući svakodnevnicu i zakonitosti iseljavanja s pravom bi rekli da statistika zabrinjava tek malobrojne, među kojima nisu oni koji su najodgovorniji za ovakvu situaciju.

Image
Foto: Rtvusk