Bihać: Održan radni sastanak sa direktorom bihaćke direkcije Željeznica F BiH

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić i njegovi savjetnici, jučer su u Bihaću održali radni sastanak sa Samirom Alagićem, direktorom bihaćke direkcije Željeznica F BiH, saopćeno je iz Vlade USK-a.

Tema sastanka je bila mogućnost uspostavljanja dodatnih redovnih željezničkih linija na obnovljenoj trasi Unske pruge, u čiju revitalilizaciju je Vlada Federacije BiH uložola 2,3 miliona KM.

Dva mjeseca nakon pokretanja željezničke linije Sarajevo- Bihać- Sarajevo ta se linija pokazala kao jedna od najisplativijih, iz Bihaća ka Sarajevu vozom je putovalo, u tom periodu, oko 2000 putnika ali konkretni pokazatelji biće dostupni u kvartalnom izvještaju Željeznica F BiH, informisao je direktor Alagić.

Na obnovljenom dijelu pruge naizglednije je pokretanja redovnog putničkog voza na relaciji Bosanski Novi-Bihać što je već nagovijestio federalni premijer Fadil Novalić na dočeku prvog talgo voza iz Sarajeva. Osim toga revitalizacija Unske pruge pruža Unsko-sanskom kantonu nove razvojne prilike kad su u pitanju prevoz robe i putnika, posebno nakon izraženog interesa kineskih investitora u susjednoj Hrvatskoj da ulažu u u obnovu i modernizaciju Unske pruge do državne granice s Bosnom i Hercegovinom, što otvara nove šanse za oživljavanje Unske pruge, jedne od najznačajnijih željezničkih veza u bivšoj državi.

Premijer USK kazao je da je Kanton spreman sufinansirati neophodne radove koji su uvjet i za sigurnost u odvijanju saobraćaja ali i za skraćivanje vremena vožnje. To se prije svega odnosi na uređenje putnih prelaza kojih je na ovom području 50 i to: 7 u nadležnosti Cesta F BiH, 20 u nadležnosti Grada Bihaća i 23 u nadležnosti Općine Bosanska Krupa. JP Željeznice F BiH, već je dogovoreno, sufinansirale bi uređenje prelaza sa 50 posto sredstava, a Unsko-sanski kanton će, u dogovoru sa predstavnicima Grada Bihaća i općina uključio se u sufinansiranje, s obzirom da je potreban iznos od 300 000 KM po pružnom prelazu prevelik za budžete lokalnih zajednica, kazao je dr. Rošić.

- Željeznički promet je u interesu građana i razvoja ovog dijela BiH, znači interes svih nas i moramo se svi tu uključiti, u skladu sa mogućnostima. Redovna linija na relaciji Bihać- Bosanski Novi bila bi posebno značajna za učenike i radnike iz Bosanske Otoke i Bosanske Krupe. Da projekat zaživi potrebno je urediti pružne prelaze i tu smo spremni i da se uključimo i da zajednički nastupamo prema višim nivoima da se osiguraju potrebna sredstva. Iako je ovo nadležnost općina, moramo imati razumijevanje za teško financijsko stanje lokalnih zajednica. Prelazi će povećati sigurnost svih učesnika u saobraćaju, ali i omogućiti znatno brže kretanje voza. Drago mi je što Željeznice Federacije ozbiljno razmišljaju o daljnjem razvoju željezničkog saobraćaja na našem kantonu, kazao je Husein Rošić.