Bisera Turković: Nisam zadovoljna radom Vijeća ministara

bisera
Ima previše političke trgovine, a premalo stvarno evropskog liderstva, rekla je Turković za "Avaz"

 

Nisam zadovoljna radom Vijeća ministara BiH, a od mene nećete vidjeti da politiziram kao drugi, izjavila je u intervjuu za “Avaz” Bisera Turković, dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova.

Nakon što je BiH osudila nasilje nad Ujgurima u Kini, ona se našla pod kritikama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Očekuje se na narednoj sjednici državnog vrha suočenje s Dodikom, koji tvrdi da je ona prekoračila ovlaštenja.

Kako komentirate posljednje kritike od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali i ostalih zvaničnika SNSD-a na Vaš račun?

- Jasno je da vanjsku politiku, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, vodi Predsjedništvo BiH i u tom smislu oni imaju i zaslužuju moje apsolutno poštovanje. Međutim, ovdje se radi o tome da Ministarstvo vanjskih poslova BiH mora raditi svoj posao. Mi smo u slučaju izjave u kojoj se osuđuje kršenje ljudskih prava manjima u Kini postupili u cijelosti prema ranijim strateškim stavovima Predsjedništva BiH. Nije moguće funkcionirati tako da o svim operativnim pitanjima odlučuje Predsjedništvo BiH. Kao ministrica vanjskih poslova, preuzimam odgovornost, što se od mene i očekuje. To sam spremna braniti i na sjednici Predsjedništva BiH.

Ali oštro su Vas kritizirali Dodik i pojedini delegati u Domu naroda. O tome sam Vas pitao?

- Nemojte od mene tražiti da na taj način politiziram, kao što to rade neki drugi politički zvaničnici. To nije moj politički stil. Izjava koju smo podržali u Ujedinjenim narodima je potpuno jasna i poziva na prava manjina, vjerskih grupa, posebno muslimana u Kini, koji su, prema jasnim dokazima, izloženi diskriminaciji. Izjavu su podržale brojne države poput SAD, Velike Britanije, Njemačke. Ambasadorica Njemačke nam je čestitala na ovom koraku. Što je najvažnije, to je u skladu s deklariranim stavovima BiH. Uvjerena sam da se ovdje radi o čistoj političkoj motivaciji, i to političkih stranaka koje se ističu opstrukcijama, očito im je problem sve što donosi međunarodni ugled i vraća status Bosni i Hercegovini. Ali ne vidim zašto bi me Dodikove kritike pokolebale. 

Šansa za EU

Imali smo negativan izvještaj Evropske komisije o BiH, a zatim i najavu ekonomskog programa za Balkan i posjetu evropskog komesara. Vrlo burna evropska sedmica je iza nas. Vidite li u svemu stvarnu šansu da BiH postigne očekivani napredak?

- Ne bih rekla da je izvještaj EU negativan, on je odraz političkih događaja u posljednjih nešto više od godinu. A imali smo vrlo lošu političku klimu nakon izbora, međutim, uprkos tome, ispunjen je dio uvjeta. Ohrabruje stav komesara Varheljija (Varhelyi), smatram da možemo ispuniti potrebne reforme, ali će za to biti potrebna promjena politika koje od svega, kao što ste vidjeli i s ovom izjavom, prave nepremostiv politički problem.

Treba spustiti loptu, da tako kažem, i raditi na važnim stvarima predano. Sigurna sam da će biti lakše nakon izbora koji često zaoštravaju političku klimu. Istina je, i ja sam nezadovoljna kako ovo Vijeće ministara BiH funkcionira. Mislim da ima previše političke trgovine, a premalo stvarno evropskog liderstva.

Kako Vi vidite inicijativu o ''mini Šengenu''?

- BiH je dio regionalnih inicijativa. Mi ne možemo imati štetu od povezivanja koje znači lakše ekonomsko poslovanje, više komunikacije, investicija… Spremni smo, naravno, uz podršku naših međunarodnih prijatelja, participirati i u tom procesu, ali uz striktno poštivanje interesa Bosne i Hercegovine. Mi s našim susjedima imamo vrlo sadržajne, da ne kažem, komplicirane odnose, ali i određene probleme, nerijetko bespotrebno političko uplitanje, ili slučajeve poput Trgovske gore, gdje susjedi direktno štete interesima bh. građana. 

Nema ništa od ultimatuma

Imali ste oštar istup nedavno u Beču u vezi s Trgovskom gorom, ali za Vas važi mišljenje da imate vrlo dobre odnose sa zvaničnim Zagrebom. Može li doći do poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata, s obzirom na to da djeluje da su oni na historijskom minimumu?

- Kada je u pitanju Trgovska gora, morali smo reagirati i zaustaviti proces koji ugrožava bh. stanovništvo u velikom području. I od toga nećemo odustati. Smatram da Hrvatska ima obavezu, prema međunarodnom pravu, da uvaži naše zahtjeve. Vidjela sam šta to znači stanovništvu na tom području. Dobri odnosi se moraju graditi i stalno su na ispitu. Hrvati i Bošnjaci su upućeni jedni na druge i međusobno uvažavanje je neophodno. Ne vidim razlog za neku bojazan od dominacije jednih nad drugima. Treba raditi na vraćanju povjerenja. Traži se da preko noći riješimo neka pitanja koja ni u Dejtonu do kraja nisu bila razriješena. Za to treba vremena i mislim da nije dobro da kočimo napredak cijele države zbog toga. Nema ništa od ultimatuma i političkih ucjena. Moramo pronalaziti stvari oko kojih se slažemo i svakodnevno raditi na tome.