Bivši borci za neispunjenje njihovih zahtjeva krive podjednako SDA, SBB i HDZ

Prema svim procjenama zahtjevi bivših boraca iz Federacije BiH neće biti ispunjeni u ovom mandatu. Bivši borci za sve krive koaliciju u sastavu SDA, SBB i HDZ BiH.

Parlament Federacije BiH ni sam ne zna u kojoj tačno je fazi usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Naime, u dva doma federalnog parlamenta usvojeni su različiti tekstovi predloženog zakona zbog čega je formirana komisija koja je trebala raditi na usaglašavanju zakona.

Krajni zaključak komisije bio je da se kompletan zakon vrati Vladi Federacije BiH, odnosno da ga izvršna vlast ponovo uputi na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH. S obzirom na to da ove sedmice u BiH počinje predizborna kampanja i da se Parlament FBiH o ovom mandatu pokazao kao ubjedljivo najnefunkcionalniji organ u BiH, ne postoji skoro nikakva vjerovatnoća da će oba doma usvojiti zakon do 7. oktobra. 

Borci za sve krive SDA, SBB i HDZ BiH ističući kako ne mogu izdvojiti nijednu političku stranku pojedinačno jer odgovornost treba da snose sve stranke koje čine većinu u FBiH. Predsjednik Udruženja "Zaboravljeni branitelji" Drago Grbavac rekao je da je moguće do oktobra usvojiti novi zakon, ali da poznajući političku situaciju u FBiH nažalost vjeruje da do toga ipak neće doći. 

"Mogu oni nekada nešto greškom dobro uraditi. Kažem greškom jer se kod njih ne vidi nikakva dobra namjera. Počinje izborna kampanja i mi to znamo. Sinoć smo imali sastanak i dolazit ćemo na predizborne skupove političkih stranaka", rekao je Grbavac. 

Bivši borci postavili su rok rukovodstvu Parlamentu Federacije BiH da do 5. septembra zakaže sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH. Grbavac smo pitali koga krivi za manipulacije s različitim verzijama zakona. 

"To su oni izmanipulisali jer realno nema nikakvih različitih verzija. Jasenko Tufekčić (SDA) dao je dvije različite izjave u samo nekoliko dana. Mi se držimo onoga što je usaglašeno, imamo tekst koji je usaglašen od 30. jula i imamo snimljenu sjednicu. Mislim da Tufekčić nije dovoljno moćan da sam svojom voljom sve učini. Vjerovatno mu je neko dao signal iz različitih stranaka da kaže ono što je rekao", rekao je Grbavac.

Na pitanje da li Tufekčića krivi za sve zavrzlame koje se odnose na usvajanje zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, Grbavac je kazao kako Tufekčića ni na koji način treba isticati, odnosno da odgovornost snose stranke na vlasti. 

"Ja ne bih tako rekao. Ne mislim da je SDA isključivi krivac za neusvajanje ovog zakona. Isključivi krivci su HDZ, SBB i SDA. Ja ne isključujem ni opozicione stranke jer niko, sem SDP-a i DF-a, nije se nešto posebno uključivao", kazao je Grbavac. 

Što se tiče novih protesta, on je rekao da će se o tome razgovarati u narednom periodu jer su vlasti na sve moguće načine ponizile bivše borce.

"Mi dolazimo ispred Parlamenta FBiH i oblijećemo oko njih kao da smo prosijaci, a oni velike gazde. Onda dođe izborne vrijeme pa nam obećavaju kako će oni biti sluge, a ne gospodari iako su zapravo gospodari života i smrti u ovoj zemlji. Način na koji oni vode ovu zemlju nije ono za šta smo se borili. Mi takvu BiH ne želimo", zaključio je Grbavac.