Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije: Iza izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, koje završava u Jemenu, stoji Vučić

„Civili u Jemenu stradaju od srpskog oružja, koje je tamo stiglo preko posrednika, koji su građani moćnih država“, naveo je Ponoš.

Potpredsjednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš izjavio je danas da iza izvoza oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju, koje preko posrednika završava u Jemenu, stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne samo Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.Jemen je država pod embargom za uvoz naoružanja i ne sme da se radi to što radi srpska vlast, bez obzira što oni misle da to čine za dobro svojih odnosa sa predstavnikom neke sile“, naveo je Ponoš u pisanoj izjavi.

 

„Branko Stefanović bio je neuspješni kafanski muzičar, a njegov sin Nebojša Stefanović bio je neuspješan student dva fakulteta i na kraju je po diplomu došao na biletarnicu Sava centra. Nisu oni preko noći postali toliko pametni da bi ođednom bili veoma uspješni trgovci oružjem u svijetu. Zato sam sasvim uvjeren da iza ove operacije stoji Vučić“, naveo je Ponoš.

 

On je dodao da je portal Arms watch argumentovano naveo kako je srpsko oružje stiglo islamističkim grupama u Jemenu, gdje je u toku vjerovatno najveće stradanje civila u ovom momentu na planeti.

 

Podsjetio je da je predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić 14. septembra 2018. godine ukazao da je od 2016. godine do prošle godine u Saudijsku Arabiju izvezeno oružje u vrijednosti od 220 miliona dolara, a da je jedna od najvećih firmi koja se tim poslom bavi GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, koji je u poslu trgovine oružjem sa Brankom Stefanovićem.

 

Potpredsjednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba VS je objasnio da je trgovina naoružanjem vrlo delikatno pitanje i podrazumijeva poštovanje međunarodnih obaveza i embarga tamo gdje je uveden, kao i da se obezbjeđivanje transparentnosti i suzbijanje korupcije, jer je to oblast koja u neuređenim sistemima brzo „proklizava“ u stanje visoke korupcije, što se upravo događa u Srbiji.