Blinken se zahvalio Plenkoviću, spomenuo i BiH

321
Blinken je istakao ključnu ulogu Hrvatske u osiguravanju evropske budućnosti cijelog zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) je u razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem izrazio duboku zahvalnost za snažnu podršku premijera i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u, objavio je State Department.

Plenković i Blinken su razgovarali i o padu drona u Zagrebu

Kako se navodi u saopćenju koje potpisuje glasnogovornik Ned Prajs (Price), Blinken je u razgovoru s Plenkovićem ponovno potvrdio podršku SAD-a Ukrajini u suočavanju s nastavljenim ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Državni sekretar je izrazio duboku zahvalnost za snažnu podršku premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u - navodi se u saopćenju. Dodaje se da su Blinken i Plenković razgovarali i o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

Evropska budućnost za zapadni Balkan

-snažnu podršku premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini. Također je pozdravio Strateški dijalog između SAD-a i Hrvatske 17. marta, koji će okupiti međuagencijske timove na visokoj razini kako bi razmotrili zajedničke napore za unaprjeđenje zajedničkih prioriteta - navodi State Department.

Plenković je jučer na svom Twitteru objavio da mu je Blinken u razgovoru izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om.

Plenković: Na dronu je bio eksploziv

Podsjetimo, bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje srušila se 10. marta iza 23 sata u zagrebačkom naselju Jarun. U hrvatski zračni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije.

Kako je jučer rekao Plenković, na letjelici je bio eksploziv, a daljnjom se istragom želi utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. Plenković je na Twitteru također rekao da je Blinken pozdravio hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

- Potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam podršku SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda - dodao je Plenković.