Bošnjaci širom Norveške aktivno obilježili sjećanje na genocid u Srebrenici (FOTO)

Jj

U osam gradova, širom Norveške juče su, povodom obilježavanja genocida u Srebrenici organizirane manifestacije sjećanja na ovaj tužni dan i događaj. Bošnjaci u Norveškoj su dobro organizirani, prvenstveno zahvaljujući agilnom glavnom imamu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaida ef. Kobilice, čiji komentar donosimo u cjelosti: 

“Zahvalan sam odličnoj logistici i sjajnim timovima, koji su danas proveli dan u Sarpsborgu, Oslu, Drammenu, Lillehammeru, Kristiansandu, Stavangeru, Bergenu i Trondheimu kako bi Srebrenicu i istinu o Srebrenici približili što većem broju prolaznika u svim spomenutim gradovima. U Sarpsborgu je organizirano okupljanje, šetnja i program u centru grada. 

Slike najbolje govore o atmosferi kako u Sarpsborgu tako u drugim gradovima širom Norveške. U Oslu smo imali timove na pet ključnih lokacija dok smo u drugim gradovima imali po jedan tim na centralnim mjestima. 

Uspjeli smo se okupiti na kraju dana u Islamskoj zajednici kako bi podijelili utiske i iskustva. Vrlo dobre i pozitivne povratne informacije i komentare mogli smo čuti od naših timova. Više ćemo o svim ovim aktivnostima napisati u narednom periodu uključujući i povratne informacije iz drugih gradova, a sada slijede slike koje najbolje govore o današnjim aktivnostima.”
#SrebrenicaGenocide