Božinović komentirao uvođenje strožih mjera, otkrio što planira Stožer

.
O DOGOVORIMA za novu vladu i o novim mjerama protiv koronavirusa u RTL-u Danas govorio je aktualni i vjerojatno budući ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

 

Prvo je govorio o sastavljanju vlade.

 

"Kao što znate, svi predstavnici manjina su rekli da će podržati Andreja Plenkovića kao mandatara hrvatske vlade, tu je, naravno, naš partner iz ranije vlade HNS, Čačić... Imamo 76 ruku. Skupljaju se potpisi, mislim da je to tehnička stvar. Kod predsjednika ćemo ići vrlo brzo, mislim da je realno da to bude sljedeći tjedan. Možda bude i ovaj."

 

"Meni nisu, službeno nisu. Mi imamo potrebnu većinu, ne ovisimo ni o kome", rekao je Božinović. 

 

U HDZ-ovom programu je i smanjenje broja ministarstava. "O tome se razgovara, razgovarat će se i s partnerima, kad budu razgovori pri kraju, obavijestit ćemo javnost. U normalnim uvjetima se drugi dan još slavilo, a mi smo već na kraju da dovršimo ovaj proces vrlo brzo, što mislim da je važno", kazao je Božinović.

 

"Mi još nismo sjeli s predstavnicima manjina da bi razgovarali. Ono što je njima sigurno važno su programi za manjinske zajednice...", kazao je Božinović. 

 

Dobivaju li manjine ministra?

 

Hoće li netko iz manjina biti potpredsjednik vlade ili ministar?

 

"Mi ćemo o tome razgovarati. Ne mogu vam sada ništa reći, nismo još s njima sjeli. Kad sjednemo, kad vidimo njihove interese, kad im objasnimo viziju vodstva HDZ-a, onda ćemo biti pametniji."

"Mislim da je i on otklonio tu mogućnost. Nisam siguran ni koliko su ti mandati manjina prenosivi...", rekao je Božinović.

 

Nije želio reći ostaje li ministar unutarnjih poslova, kazao je da o tome odlučuje Plenković, a da je on spreman na sve što stranka i budući mandatar budu tražili od njega. 

 

O Marijani Petir

 

Na pitanje razmišlja li se o tome da Marijana Petir bude ministrica poljoprivrede rekao je da nije čuo za to, no da je ona zainteresirana za poljoprivredu i da se to može ostvariti na razne načine. Ukazao je da bi to moglo biti u saborskom odboru za poljoprivredu.

 

"Pa mislim da je saborski odbor važan i da će biti važan, važan je dio i programa, ova kriza nas je upozorila koliko je važno imati održivost", rekao je Božinović te dodao kako je relevantnije da Petir ostane u saboru. 

 

Nepoštovanje mjera u stožeru HDZ-a

 

Na konstataciju da su se u izbornoj noći u HDZ-u opustili kada je riječ o mjerama protiv širenja koronavirusa Božinović je odgovorio: "Manje od 15 minuta."

 

Na primjedbu da je to trajalo dosta duže, kazao je: "Ne bih se složio s vama, međutim bilo je jedno opuštanje u svim stožerima. Nije pohvalno, ali ne bih kazao da je trajalo predugo. A i u onoj snimci (snimka slavlja u HDZ-u i Plenkovićevog pobjedničkog govora, op.a.) negdje je bilo i više distance nego što se vidjelo frontalno. 

 

Ipak je dodao da je bilo opuštanja i da nije sve bilo po epidemiološkim pravilima. 

 

Pooštravanje mjera

 

Potvrdio je da se vjerojatno ide u pooštravanje mjera, barem kad su u pitanju vjenčanja.

 

"To nema veze s izborima. Mi vidimo da postoje ta lokalna žarišta. Bitka s virusom se može dobiti jednostavno uz pridržavanje mjera. Ljeti ne bih savjetovao ljudima da se zatvaraju u neke zatvorene prostore... Moguće je da se u nekim fazama nešto smanji broj sudionika, sutra ujutro ćemo na Stožeru razgovarati o tome. Nije lako postići taj balans. Možda je manji broj sudionika na vjenčanjima nešto što bi bilo neka međumjera", rekao je Božinović.

 

Kazao je kako se sad apelira na ljude da izbjegavaju situacije u kojima bi moglo doći do širenja virusa te da bi bilo možda preradikalno uvoditi neke mjere koje su bile u ožujku i travnju. 

 

"Što se tiče vjenčanja, možda ćemo biti prisiljeni ograničiti broj sudionika", rekao je Božinović.