Božinović najavio nove mjere za Jadransku regiju: Brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti

asd
Siguran sam ako se to bude poštivalo, možemo sigurno nastaviti s ljetom, ali pod kontrolom, istaknuo je

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je otkrio da se uvode nove mjere koje će se odnositi na Jadransku regiju, na dio koji je narančasti.

”Brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti kako bi spriječili barem da se neki događaji ne pretvore u superširitelje”, rekao je, javlja Dnevnik.hr. Mjere bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, objasnio je.

EU digitalna covid potvrda bit će kriterij. ”Siguran sam ako se to bude poštivalo, možemo sigurno nastaviti s ljetom, ali pod kontrolom”, istaknuo je.

”Svi oni skupovi iznad 50 do 1.000 ljudi će se morati organizirati tako da za njihovu organizaciju preuzmu lokalni stožeri zajedno s županijskim stožerima”, objasnio je.

Svadbe isto imaju svoj okvir. Svadbe će se dozvoliti do najviše 200, 300 ljudi, rekao je ministar.

Sportska natjecanja isto će biti dostupna za one koji imaju covid potvrdu. Bitno je cijepiti se, imati negativan test ili da je osoba preboljela koronu.

Cijepljenje je jamstvo za osobu koja je cijepljenja, kaže Božinović. ”Što se tiče cjepiva, ono je jamstvo za osobu da ne bi trebala i neće najvjerojatnije doživjeti neki teži oblik bolesti, a sigurno ne smrtni ishod. Sve dok traje epidemija treba se čuvati na ovaj ili onaj način”, objasnio je.

Postoje tvrtke i institucije gdje je procijepljeno i po 80 posto djelatnika – moraju li oni nositi maske? ”Svako u tako jednom kolektivu, gdje 80, 90 posto procijepljeno, mislim da se može maska reducirati bitno više”, izjavio je.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da bi najesen trebalo ukinuti sve mjere. Božinović je rekao da su od samog početka ”bdjeli nad situacijom” te će to činiti i dalje.

“Naš rizik, ako ukinemo sve mjere, veći je nego što je slučaj kod Velike Britanije jer oni imaju veću procijepljenost“, objašnjava.

Nove mjere, koje vrijede od ponedjeljka, namijenjene su Jadranskoj regiji – od Istre pa sve do Dubrovnika.

U Hrvatskoj posljednjih dana raste broj novozaraženih. Tako je danas zabilježen 191 novi slučaj zaraze, a preminula je jedna osoba. Testirano je 4.205 uzoraka.

Izvor: