Brat kralja Salmana vratio se u Rijad usred krize zbog ubistva Khashoggija

Jedini preživjeli pravi brat kralja Saudijske Arabije Salmana navodno se vratio u Kraljevinu, usred međunarodnog negodovanja zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Princ Ahmad bin Abdulaziz doletio je u Rijad iz Londona, javljaju tri saudijska izvora bliska princu, a koje citira New York Times, što neki analitičari vide kao potencijalni izazov autoritetu i faktičkom vladaru Saudijske Arabije, princu prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.

Izvor na koji se poziva New York Times rekao je da je princ Ahmed doputovao u Saudijsku Arabiju kasno sinoć i da ga je nećak, princ Bin Salman, toplo dočekao na aerodromu.

Middle Easte Eye također je izvijestio o povratku princa Ahmada, citirajući izvor blizak princu koji je rekao da je namjera njegovog povratka da uzdrma rukovodstvo Kraljevine.

"Princ želi imati ulogu u provođenju promjena, što znači da će on sam igrati veliku ulogu u bilo kojem novom aranžmanu ili pomoći da se izabere alternativa Bin Salmanu", navedeno je da je rekao izvor.

Bin Salmanov kritičar

Princ Ahmad, koji živi u Velikoj Britaniji, rekao je da se složio na povratak u Rijad samo nakon što primi sigurnosne garancije od Velike Britanije i SAD-a.

U izvještaju piše da se princ pribojavao povratka kući nakon što je nekoliko puta u javnosti kritikovao Bin Salmana.

Mlađi brat kralja Salmana, sada u osmoj deceniji života, jedan je od najviših članova saudijske kraljevske porodice. Njegova pozicija kraljevog brata osigurala mu je posebnu važnost u Kraljevini.

On i kralj posljednji su članovi moćne "Sudairi sedmorice", bloka koji su sačinjavala sedmorica sinova kralja Abdulaziza – koji se smatra osnivačem moderne Kraljevine – i njegove najdraže žene Husse bint Ahmed al-Sudairi. Braća su bila povezana i osigurala su krunu za sebe i važna ministarstva uspijevajući zadržati ta važna mjesta izvan dometa njegove ostale djece.