Brazil seli Izraelsku ambasadu u Jerusalem

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je danas da mu je novoizabrani brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) rekao da je "samo pitanje kada, a ne hoće li biti preseljena ambasada te zemlje u Izraelu u Jerusalem".

- Bolsonaro mi je rekao da je pitanje kad, ne hoće li biti prebačena ambasada u Jerusalem. Nama je Brazil veoma važan i u kontekstu Latinske Amerike - istakao je Netanjahu tokom sastanka s liderima jevrejske zajednice u Rio de Žaneiru.

Netanjahu, koji se krajem sedmice sastao s Bolsonarom, istakao je da je novi brazilski predsjednik prihvatio poziv da posjeti Izrael.

Bolsonaro, koji će dužnost brazilskog predsjednika preuzeti 1. januara, ugostit će Netanjahua i lidere ostalih zemalja na inauguraciji. On je izjavio da bi želio da prati primjer američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i preseli ambasadu u Jerusalem.

Međutim, on se zbog toga našao pod pritiskom poljoprivrednog sektora u Brazilu koji to ne želi jer bi time naškodio izvozu u arapske države.

Analitičari ističu da bi preseljenje ambasade u Jerusalem značilo i oštar zaokret u brazilskoj vanjskoj politici prema kojoj je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba formiranje dvije države.