Britanske snage stigle su u istočnu Evropu kako bi ojačale istočnu frontu NATO-a

.
Tenkovi i oklopna vozila stigli su u Estoniju iz Njemačke

 

Brodovi Kraljevske mornarice, trupe britanske vojske i lovci Kraljevskog ratnog zrakoplovstva raspoređeni su u istočnoj Evropi kako bi ojačali istočnu frontu NATO-a, navodi se u saopćenju britanskog Ministarstva obrane u subotu, piše CNN. 

Tenkovi i oklopna vozila

- HMS Trent je u istočnom Mediteranu, provodi vježbe NATO-a s helikopterima Merlin i pomorskim patrolnim zrakoplovom RAF P8 Poseidon - stoji u saopćenju. HMS Diamond, razarač, pridružit će se iz Portsmoutha.

Tenkovi i oklopna vozila stigli su u Estoniju iz Njemačke, s daljnjom opremom i oko 1.000 vojnika koji će stići tokom narednih dana, dodalo je ministarstvo. Navedeno je i da borbeni avioni Tiphun koji lete iz baza na Cipru i u Velikoj Britaniji sada patroliraju zračnim prostorom NATO-a iznad Rumunjske i Poljske zajedno sa saveznicima iz NATO-a uz podršku aviona Vojažer zrak-zrak.

Saveznici u NATO-u

Ministar obrane Ben Voles rekao je da njihove oružane snage ponovno su pozvane u službu njihove nacije i pozdravlja hrabrost i osjećaj dužnosti da svo njihovo osoblje koje je raspoređeno da podrži NATO.

- Uz naše saveznike u NATO-u, ova raspoređivanja predstavljaju vjerodostojno sredstvo odvraćanja da se zaustavi ruska agresija koja prijeti teritorijalnom suverenitetu država članica - dodao je on.

FOTO: THE GUARDIAN