Britanski političar tvrdi da je njihova vlada 10 godina ignorisala Putinov "marš ka ratu"

.
Vlada je 10 godina ignorisala upozorenja o Putinovom 'maršu u rat', tvrdi bivši zvaničnik odbrane Velike Britanije, Carl Scott koji je u pismu Financial Timesu uputio primjedbe na rad zvaničnika koj su upozoravani na neminovnost sukoba.

 

Vlada Velike Britanije je stalno ignorisala upozorenja da bi Vladimir Putin mogao da vodi rat u korist akumuliranja ruskog novca u Londonu, tvrdi bivši britanski izaslanik odbrane u Moskvi.

Kako prenosi Financial Times, penzionisani zvaničnik ministarstva odbrane Carl Scott rekao je da su on i drugi upozoravali na "neminovnost sukoba detaljno i redovno" tokom perioda njegovog boravka u Rusiji između 2011. i 2016. godine.

Scott je rekao da je Putinov "dug, mračni marš u rat bio očigledan", nakon što je ukazao na mnoge izjave Kremlja o sukobu koji je pred nama.

U oštrim primjedbama, Scott je rekao da su upozorenja "potčinjena" Londonu i osiguranju da finansijski kapital ostane "sigurno utočište za korumpirane bogataše".

"Dokazi o Putinovom odabranom putu nikada nisu sakriveni. Njegove mnoge izjave su bile namijenjene da se čuju i razumiju: kolosalan program ponovnog naoružavanja, zahtjev za složenijim, smrtonosnijim oružjem; militarizacija društva; iskrivljavanje i zauzimanje popularnog narativa; dominacija u obrazovanju, medijima i sudovima i, na kraju, otuđenje i uništenje onih među ruskim narodom koji su shvatili ludost njegove deklarirane ambicije", navodi se u pismu.

Bivši izaslanik je izjavio kako je lista nemilosrdna te da se posljedice nisu mogle zanemariti pa još jednom kritikovao ignorisanje upozorenja zarad novca ruskih bogataša.

"Sve je bilo potčinjeno Londonu, sve je služilo interesima našeg unosnog statusa kao sigurnog utočišta za korumpirano bogatstvo. Vrijednosti koje smo zahtijevali od drugih naroda odavno su izblijedjele iz naših vlastitih postupaka", dodao je.

Scott je također rekao da je Brexit "ohrabrio" Putinov režim.