Budžet Općine Bosanska Krupa za 2020. godinu iznosi 9.922.119 KM

Bosanskokrupski vijećnici jučer su u ovom sazivu zasijedali trideset sedmi, a u 2019. godini posljednji put. Na sjednici koja je završena u večernjim satima usvojen je i jedan od najvažnijih dokumenata – Prijedlog budžeta Općine Bosanska Krupa za narednu godinu u iznosu od 9.922.119 KM. Uz to još nekoliko budžetskih akata, te dokumenata koji se odnose na komunalnu potrošnju, komunalne naknade i takse.


Nakon vijećničkih pitanja i duže rasprave prvo je usvojen Prijedlog budžeta Općine Bosanska Krupa za 2020. godinu. Iznosi 9.922.119 KM što je u odnosu na Nacrt budžeta više za 1.449.904 KM i odnosi se na povećanje prihoda, povećanje iznosa neutrošenih kreditnih sredstava i planiranje nove stavke neutrošenih sredstava od prodaje zemljišta i zgrade.


Značajne korekcije su izvršene u okviru računa kapitalnih izdataka i to povećanje za 728.523 KM. Osim manjih korekcija već planiranih stavki u Nacrtu budžeta, u Prijedlogu se planiraju i nove stavke, za sufinansiranje MEG projekta, sufinansiranje Centra za podršku poduzetništvu, sekundarni cjevovod za podgrmečka sela, nabavku vozila komunalnom preduzeću, izgradnju memorijalnog spomen-obilježja na Ćojluku, uređenje Poslovne zone
„Vatreni mlin“, uređenje deponije „Meždre – Vlaški do“, odbojnu ogradu između pruge i ceste u Bosanskoj Otoci itd. Uz ovaj finansijski dokument, jedan od najvažniji za funkcionisanje lokalne zajednice, usvojeni su još

Prijedlog odluke o izvršavanju Budžeta za 2020. godinu i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o izvršavanju budžeta za 2019. godinu. Među usvojenim materijalima je i Prijedlog programa zajedničke komunalne potrošnje za
2020. godinu za koju Općina planira utrošiti skoro 680.000 KM. Najveće stavke su zimsko održavanje puteva na koje se izdvaja oko 240.000 KM i javna rasvjeta na koju godišnje ide skoro 300.000 KM.


Vijećnici su također usvojili i Prijedlog odluke o dopunama Odluke o komunalnoj naknadi. Dopuna se odnosi na kategorije koje su oslobođene plaćanja naknade, sada su to i demobilisani borci koji ostvaruju pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu po osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica. Podsjećamo, ovom odlukom komunalnih naknada oslobođeni su i penzioneri sa najnižom penzijom.


Usvojen je i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o komunalnim taksama i tarifi komunalnih taksa, što se odnosi na privređivanje zabavnih igara. Ovom dopunom stvara se pravni osnov da Porezna uprava po službenoj dužnosti pokrene naplatu komunalne takse za privređivanje zabavnih igara. Do sada pravno nisu bila regulisana pomenuta ovlaštenja Porezne uprave kojom bi na osnovu vlastite evidencije podnijela prijavu za plaćanje takse.

Pred kraj trideset sedme redovne sjednice vijećnici su podržali Prijedlog plana o dopuni Plana aktivnosti za implementaciju Platforme za mir 2018-2020, te k znanju primili Informaciju Policijske stanice o stanju sigurnosti za oktobar 2019. godine.