Cazinski mljekari su broj jedan u FBiH

asd
Gradska uprava Cazina je samo u ovoj godini izdvojila 550.000 KM za razvoj i podršku poljoprivredi. Isplaćene su subvencije za proizvodnju voća, povrća i cvijeća, za nabavku visokomliječnih grla, te za proizvodnju mlijeka.

POTENCIJAL

Pozitivni efekti se ogledaju upravo u količini proizvedenog mlijeka, što cazinske mljekare stavlja na prvo mjesto u Federaciji BiH.

Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava u Unsko-sanskom kantonu registrovan je na području Cazina. Prepoznavši potencijal razvoja poljoprivrede, Gradska uprava Cazina iz godine u godinu subvencionira sve poljoprivredne proizvođače bez obzira na obim proizvodnje.

Isplaćene subvencije za proizvodnju mlijeka iznosile su 187.000 KM, dok je za nabavku visokomliječnih grla po jednom izdvojeno 1.000 KM, što je donijelo pozitivne rezultate u vidu povećanja proizvodnje. Dževahir Babić, predsjednik Udruženja Seljačka sloga i sam se odlučio za nabavku visokomliječnih grla, na svojoj farmi ima ukupno 21 muzno grlo, vlastitu proizvodnju je povećao za 20-30 posto, a slične rezultate zabilježili su i ostali proizvođači mlijeka.

POSLOVNA ZONA

Osim toga, Grad Cazin ulaže i u Poslovnu zonu Ratkovac. Do sada je u razvoj ove zone investirano oko pet miliona maraka. Sredstva su utrošena za kupovinu zemljišta i izgradnju potrebne infrastrukture. Uz postojeću, javljaju se i druge kompanije koje su ovdje spremne pokrenuti ili nastaviti proizvodnju. Gradska vlast ima u planu proširenje industrijske zone te s tim u vezi očekuje finansijsku podršku vlasti čiji su budžeti značajno veći u odnosu na gradski.