Češka donira 2,39 miliona vakcina trećim zemljama, među njima i BiH

asd
Češka Republika će donirati najmanje 2,39 miliona vakcina protiv Covid-19 do kraja godine zemljama Balkana, ali i državama u Africi i Aziji.

Češka vlada je danas donijela odluku o donaciji vakcina, izjavila je državna sekretarka za evropska pitanja Milena Hrdinková.

Donacija je dio ranijeg sporazuma između lidera EU, prema kojem EU donira 100 miliona doza vakcine trećim zemljama. Pored toga, Češka također donira vakcine Vijetnamu i Tajvanu.

Od koronavirusa ćemo biti sigurni samo ako pružimo vakcine za čitav svijet – poručili su iz Češke.
Senator Pavel Fischer na Twitteru je danas napisao da će vlada pomoći s vakcinama u 12 zemalja.

Prema riječima ministra zdravlja Adama Vojtecha, država bi mogla putem evropske donacije odrediti prioritetne zemlje u koje želi poslati vakcine.

Tu spadaju, naprimjer, Ukrajina, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mali, Tajland i Butan. Uz evropsku inicijativu COVAX, donacije su 250.000 doza vakcina za Vijetnam i 30.000 doza za Tajvan.

Vojtech je također potvrdio raniju izjavu premijera Andreja Babiša da će Slovačka umjesto Češke iskoristiti milion doza Pfizera iz češke kvote i platiti ih. Prema Vojtechu, Češka je od ovog dobavljača naručila oko 14 miliona doza, pa će se količina smanjiti na 13 miliona. Češka je sada naručila 23,9 miliona doza, ali prema Vojtechu neće moći da iskoristi sve vakcine.