Češki čelnici potvrdili preseljenje ambasade u Jerusalem

Češki čelnici su u srijedu usvojili odluku o preseljenju ambasade njihove zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem, nakon što su to učinile Sjedinjene Američke Države u maju.

U zajedničkom saopćenju su predsjednik, premijer i predsjednik parlamenta, te ministri vanjskih poslova i odbrane izjavili da će u novembru biti otvorena Češka kuća, prvi korak prema preseljenju češke ambasade u Jerusalem.

Jiri Ovčaček, glasnogovornik češkog predsjednika Miloša Zemana je rekao da će predsjednik službeno inaugurirati Češku kuću tokom posjeta Izraelu u novembru.

Zemanovi napori

Miloš Zeman (73), poznat po antimuslimanskim stajalištima, promovirao je preseljenje ambasade i prije maja i preseljenja američke ambasade koje je izazvalo bijes Palestinaca, prenosi Hina.

Na dan inauguracije američke ambasade  u Jerusalemu u sukobima između izraelskih snaga i Palestinaca poginulo je 60 osoba.

U maju je Češka ponovno otvorila svoj konzulat u Jerusalemu, zatvoren od 2016. godine.

Češka ambasada se nalazi u Tel Avivu od 1949. godine. Prekinulo je aktivnosti između 1967. i 1990. tokom prekida diplomatskih odnosa između čehoslovačkog komunističkog režima i Izraela.