Čestitam Crnoj Gori, vrijeme je da se negiranje genocida zabrani i u BiH

.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je usvajanje Rezolucije o Srebrenici nazvala važnim i historijskim korakom za Crnu Goru, ali i za cijeli region.

"To je veliki korak ka pomirenju, regionalnoj stabilnosti te snažan podsticaj borbi za istinu i pravdu. Čestitam narodu i vlastima Crne Gore na ovom pravednom i odgovornom činu", prva je reakcija šefice bh. diplomatije.

Dodala je kako je i krajnje vrijeme da se i u BiH osudi i zabrani negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina.

"Ovo je potvrda da suočavanje sa istinom i međunarodno priznatim presudama nije pitanje nacije ili etničke pripadnosti, nego humanosti, predanosti pravdi, miru i općem dobru", poručila je.

Podsjetimo, večeras je podrškom opozicije i dijela vlasti u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida.

Rezolucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Izvor: