Cestovna povezanost Krajine sa ostatkom BiH je jako loša- ko je za to kriv?

.
Na bolju cestovnu povezanost USK s ostalim dijelovima BiH Krajišnici čekaju već 25 godina, a odgovornost za ovakvo stanje i neprovođenje projekata federalni nivoi prebacuju na lokalnu i kantonalnu vlast.

Za program modernizacije cesta u FBIH iz kreditnih linija evropskih banaka osigurana su sredstava od 27 miliona eura od kojih je 5 miliona trebalo doći za ceste u USK. Ako se to uporedi sa drugim kantonima i dijelovima BiH, posebno u dužem periodu zadnjih godina vidjeće se koliko je Krajina, u odnosu na druge prošla lošije. 

 

Zbog cijelog niza okolnosti, a najčešće je riječ o neriješenim imovinsko pravnim odnosima većina projekata nije ni krenula, pa najveći dio ovog fonda, njih čak 20 miliona na čekanju.

 

O ovom ali i posljedicama loše povezanosti USK s ostatkom države bilo je riječi na danas održanoj panel diskusiji koja je održana u okviru sajma EKO BIS.

 

Prebacivanje odgovornosti za takvo stanje s federalne na lokalne i kantonalnu vlast, danas su oštro odbacili kantonalni i lokalni predstavnici.