Cijene životnih namirnica porasle, sada čak i za dvostruko više nego ranije

.

Hljeb od 500 grama sada košta oko dvije i po marke, a cijene mlijeka, mesa i sredstava za higijenu također su znatno porasle.

Tržišna inspekcija Republike Srpske (RS) započela je s intenzivnim kontrolama cijena osnovnih životnih namirnica kako bi zaustavila neopravdano podizanje cijena. Ovakve kontrole postale su neophodne nakon što su cijene osnovnih namirnica u samo mjesec dana porasle, sada čak i za dvostruko više nego ranije.

Tržišna inspekcija, kako bi zaustavila ovakvo “divljanje cijena”, intenzivirala je nadzor nad maloprodajnim objektima. U više od pet stotina kontrola, većina je pokazala prekoračenje marži te su pronađeni slučajevi lažnog isticanja cijena, manipulacije cijenama na kasi te nepoštivanja propisanih marži.

Uprkos kaznama od 10 hiljada maraka, pojedini vlasnici marketa nastavljaju podizati cijene. Građani su ogorčeni na poslodavce i vlasnike trgovina zbog ovakvih postupaka.

Dok se uvode mjere kako bi se ograničile cijene, pojedini poslodavci već su počeli otpuštati radnike i zatvarati pogone zbog nemogućnosti podnošenja novih uslova nakon povećanja minimalca. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić ističe da je važno usmjeriti pažnju na poslodavce te provjeriti jesu li oni opravdali povećanje cijena osnovnih namirnica.

Dok ne stupi na snagu nova uredba o ograničenju cijena, građani će biti prisiljeni kupovati po trenutnim, znatno višim cijenama.