Čović: Ne bih ja komentirao bilo kojeg crkvenog vjerskog dostojnika, tako ni preuzvišenog biskupa Komaricu

covic
Nije prvi put da lider SNSD-a, sada i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavljuje blokadu državnih institucija. Još krajem novembra 2015. godine najavljivao je referendum o Ustavnom sudu BiH, tvrdeći da će ga usvojiti Narodna skupština RS-a. Koji dan kasnije, 4. decembra, referendum je odgodio za mart, ali je najavio novi zakon o Ustavnom sudu BiH, kazavši da će prijedlog biti upućen Predstavničkom domu PSBiH.

Ni to se nije desilo. Posljednja najava dolazi u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH kojom je poljoprivredno zemljište proglašeno državnim pitanjem. Nakon upozorenja banjalučkog biskupa Franje Komarice da se Hrvatima otima imovina u RS-u, Dodik je poručio da je to laž.

Na pitanje Oslobođenja je li biskup Komarica u krivu kada kaže da RS otima zemlju Hrvatima, lider HDZ-a BiH Dragan Čović jučer nam je odgovorio: “Ne bih ja komentirao bilo kojeg crkvenog vjerskog dostojnika, tako ni preuzvišenog biskupa Komaricu, o njegovim stavovima.”

- Postoje zakonske mogućnosti da se djeluje u slučaju blokade institucija, ali je pitanje ima li volje za tim, kaže za naš list advokatica Senka Nožica i dodaje da se u tom slučaju bh. zvaničnici trebaju odreći i plata.

Ne stišavaju se reakcije na odluku političkih predstavnika iz RS-a da na nivou BiH obustave rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa države do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. U Istočnom Sarajevu jučer je održan i sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili lideri ove dvije stranke Milorad Dodik i Dragan Čović.

​Treća strana

​Iako je došao upravo nakon odluke političkih predstavnika iz RS-a, Čović je kazao da je sastanak dogovoren prije deset dana, te najavio za iduću sedmicu sastanak sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem dodajući da se dogovara sastanak i sa SDA. Na pitanje novinara hoće li se sastati i sa DF-om, Čović je udaljavajući se od govornice odgovorio: “To vama prepuštam da zaključite”.

Nakon sastanka Dodik je kazao da su ove dvije stranke odlučne da odbrane koncept konstitutivnosti naroda u BiH i da traže nove razgovore o državi sa trećom stranom bez uplitanja međunarodne zajednice. Naveo je da SNSD i HDZ dijele iste vrijednosti, da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona BiH u dijelu da konstitutivni narodi budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika. Rekao je i da će u dogledno vrijeme nadležnim biti predat prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kao i zakona kojim će biti omogućen način kako “eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH”.

- Sad smo u vlasti, sad smo tu i sad ćemo izbaciti sudije i nećete ništa imati dok se ne izbace sudije. Smijali se vi tome ili ne, zaprijetio je Dodik.

Čović i Dodik razgovarali su u Istočnom Sarajevu / Fena

Istakao je da je Čovića upoznao o tome da će srpski predstavnici “u zajedničkim organima BiH obustaviti odlučivanje sve dok ove dvije tačke ne budu riješene”.

- U ovu situaciju smo došli zbog međunarodnog faktora, koji je ovdje mešetario posljednjih godina, rekao je Dodik.

Čović kaže kako mu se čini da je BiH u teškom problemu funkcionisanja svih institucija, što je zemlju udaljilo od integracionih ambicija.

- Predstoji nam mnogo razgovora na raznim nivoima da bismo funkcionirali kao normalna zemlja, rekao je Čović, dodavši kako je želio da se upozna s odlukama srpskog naroda s ciljem boljeg razumijevanja odnosa, te da je upoznao Dodika o onome što rade u posljednje vrijeme na rješavanju pitanja izbornog zakonodavstva.

Prema riječima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, “RS pokušava odabirati ono što im odgovara, kao sa švedskog stola, a ono što im ne odgovara, pokušati ignorisati, pokušati ukloniti, tako da se omogući faktički dominacija entiteta nad državom”.

- Mi to nećemo ni po koju cijenu dopustiti. Ako treba, ući će se ponovno u krizu. U ovoj državi će se poštovati Ustav i u ovoj državi će se poštovati vladavina zakona, istaknuo je Izetbegović.

Podsjetio je da je cijela prošla godina izgubljena “u napadu na vladavinu zakona i to nije prošlo”. Dodao je da “nećemo dopustiti da se ostvari dominacija entiteta nad državom niti ovo sve na šta ide Milorad Dodik”.

Čović je prije sastanka sa Dodikom izjavio da je, što se njega tiče, davno bilo vrijeme da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

- Kako ćemo do toga doći, opet nam treba ovaj konsenzus o kojem smo govorili, dogovor, to je Ustav BiH - traženje zajedničkog rješenja, rekao je Čović.

Udar na Ustav

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić istakao je da ucjene i blokade, jednostrane odluke ne dovode do rješenja. Pozvao je da se prestane s tim, jer iz neposredne prošlosti znamo da pokušaji jednostranog postizanja ciljeva neće dati nikakav rezultat u političkom ambijentu i odnosima u BiH.

- Kršenje odluka Ustavnog suda u svakoj demokratskoj zemlji svijeta tretira se kao vrsta ustavnoga udara i naravno da je to linija ispod koje niko ko želi da funkcioniše u pravnom sistemu, a ne u pravnoj anarhiji, neće pristati, jasan je Zvizdić.

Samostalni poslanik Damir Arnaut smatra da su “strane sudije u Ustavnom sudu BiH dejtonska kategorija, jednako kao entitetsko glasanje, kao sve drugo što je u Ustavu BiH”.

- Moj stav je da se o njihovom odlasku ne treba i ne smije ni razmišljati sve do ulaska BiH u NATO-savez i EU, kazao je Arnaut.