Crna Gora će predati dva amandmana na rezoluciju o genocidu u Srebrenici

r
Vlada Crne Gore planira da preda dva amandmana na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se uskoro glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenose crnogorske Vijesti.me.

Prvi amandman glasi da "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini", a drugi da se "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Ranije je premijer Crne Gore najavio da će njegova zemlja podržati rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a, ali da neće biti njen kosponzor.

U prijedlogu rezolucije 11. juli se proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine koji će se obilježavati svake godine.

"Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, prema sprječavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti", stoji u prijedlogu rezolucije.

Pozivaju se sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne zainteresovane strane za obilježavanje Međunarodnog dana, uključujući posebne svečanosti i aktivnosti u znak sjećanja i počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja javne svijesti.

 

Foto: Arhiva