Cvijanović: U BiH ne postoji volja za unutrašnji dijalog

Predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović izjavila je da u BiH ne postoji volja za unutrašnji dijalog zato što je dio međunarodne zajednice promoter bošnjačke politike.

Ona je istaknula da je nevjerovatno da u BiH nemate partnera ni za jednu ozbiljnu priču, već samo tvrdoglavo odbijanje s neke strane, koja je uglavnom političko Sarajevo, ali se uvijek nastoji baciti krivica na Republiku Srpsku.

Cvijanović je kazala da se "svi mogući i nemogući stranci bave RS, a malo ko priča koliko je BiH puna deficita zato što nema unutrašnji dijalog".

"Nemate unutrašnji dijalog zato što je taj dio međunarodne zajednice uvijek bio rame za plakanje jednoj strani, u funkciji sprovođenja uglavnom bošnjačke politike, bez imalo sluha za bilo šta što se odnosi na srpski narod, pa čak i hrvatski narod", ocijenila je Cvijanović za "Sputnjik".

Ona je navela da su mnogi u BiH nezadovoljni, ali da tu ništa ne može pomoći ako u okviru BiH nema dovoljno želje da se učestvuje u dijalogu a toga nema u Sarajevu, jer su ih stranci stalno mazili.

"Zamislite zemlju u kojoj stranci toliko godina nakon rata služe kao glasnici. Dakle, nisam preveliki optimista kad je u pitanju funkcioniranje BiH. Vidjeli smo kako to izgleda i kad je Milorad Dodik izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, da maltene nema prostora ni za koga ko dolazi iz Republike Srpske, osim ako hoće neumorno da klima glavom. Za svakog ko dođe sa svojim stavom iz Republike Srpske u stanju su da se na njega najstrašnije obruše i pošto su nemoćni da sami dovedu tu stvar do kraja, po pravilu trče u strane ambasade da im oni pomognu da tog nekog dovedu u red - rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li za svog mandata vidi Republiku Srpsku i dalje unutar BiH, Cvijanović je rekla da vidi RS koja će svakog dana biti sve jača, svjesnija koliko je važno da opstane.

"Mnogo je bilo nastojanja da se RS umrtvi i devastira. I uprkos svemu mi smo jači i stabilniji, sa mnogo većom sviješću da ne postoji drugi okvir koji će nam garantirati tu sigurnost kako nam garantuje RS", naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da na kraju svog mandata Republiku Srpsku vidi još jaču i još stabilniju. "Svake godine raste svijest o važnosti RS. Jako sam ponosna što znam da je politika kojoj pripadam pomogla da ta svijest uporno raste. Na kraju mog mandata vidim je još spremnijom da se uhvati u koštac sa svim izazovima, da idemo zajedno dalje i razvijamo najtešnju, prisnu saradnju sa Srbijom", istakla je Cvijanović.

Govoreći o težnji određenih faktora da uvuku BiH u NATO po svaku cijenu, Cvijanović je rekla da je generalno gledajući to prostor u kojem treba da se smanji ruski uticaj, iako se on i ne primjećuje na način koji bi podrazumijevao da vas neko za nešto uslovljava.

"Sve ove godine vidim vrlo dosljedan i principijelan odnos Rusije prema onom što je dejtonska BiH i zahvalna sam na tome. Što neko to želi da prikaže na drugi način, problem je širih razmjera koji ne možemo riješiti mi u Republici Srpskoj, niti u Srbiji.

S druge strane, upravo iz zapadnog svijeta dobijali smo mnoga uslovljavanja, nekad pod plaštom evropskih integracija, pa se kaže: 'Ovo su specifični uslovi prema zemlji kandidatu za članstvo', do nekih drugih koji vole mikromenadžment u kojem mnogi ambasadori smatraju da je sasvim normalno da vam dođu u instituciju i, uprkos tome što kao ozbiljan političar nećete glavom kroz zid, kažu vam: 'Naš stav je da to ne može da piše u zakonu'. To nije normalno, ali se dešava", istakla je Cvijanović.

Ona je navela da je sigurno da postoje različite namjere kako da se doskoči onome što je uradila Republika Srpska.

"Pošto i mi znamo da to postoji, u oktobru 2017. godine donijeli smo rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti u kojoj ne govorimo specifično o NATO-u, nego generalno o uključivanju u vojne saveze. Važan orijentir je i kako se ponaša Srbija, a s druge strane konačna odluka je na narodu - da se izjasni na referendumu", kazala je Cvijanović