Da li će Putin nakon parlamentarnih izbora zacementirati vlast u Rusiji?

,
U Rusiji je danas treći, posljednji dan parlamentarnih izbora koji su shvaćeni kao prilika da dugogodišnji predsjednik ove države Vladimir Putin zacementira vlast.

 

Glasali su Rusi od Baltičkog mora do Pacifičkog okeana koji žive u 11 vremenskih zona. Očekuje se da će Putinova Ujedinjena Rusija ostati vladajuća stranka, i to nakon što se vlast mjesecima surovo obračunavala protiv opozicije koju predvodi Aleksej Navalni.

Prema pisanju agencije Associated Press (AP), desile su se brojne nepravilnosti u izbornom procesu, među kojima su nasilno ponašanje i vršenje pritiska na posmatrače.

Izbori se posmatraju kao nastojanjem da Putin zacementira vlast prije predsjedničkih izbora koji bi trebali biti održani 2024. godine, a to je ocijenjeno kao ključnim za Putina.

Većini opozicionara je na ovogodišnjim parlamentarnim izborima zabranjeno kandidovanje, a nakon što se vlast suprotstavila protestima kojima je izražavano nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Do sada je izlaznost bila veća od 40 posto.

AP je izdvojio još neke od navoda o izbornim nepravilnostima. Tvrdi se da su oni koji rade u državnim institucijama i preduzećima primoravani da glasaju. Istaknuto je da su iste osobe glasale više puta na različitim izbornim mjestima. Na društvenim mrežama objavljeni su i videozapisi za koje je navedeno da svjedoče o nepravilnostima.

Predsjednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova je izjavila da je do sada poništeno 7.465 izbornih listića u 14 regija. Predsjednik Putin je ranije poručio da se nada da će njegova stranka održati parlamentarnu većinu. Trenutno Ujedinjena Rusija ima 334 od 450 mandata