Da li masakr u Teksasu mogao izbjeći? Napadač lutao ispred škole 12 minuta prije nego što je ušao

.

Policija u Teksasu je revidirala ključne detalje o smrtonosnoj pucnjavi u osnovnoj školi u mestu Uvalde, zbog čega rastu kritike protiv snaga reda u vezi sa njihovim inicijalnim odgovorom.

Napadač Salvador Ramos je lutao ispred škole 12 minuta prije nego što je ušao, a da mu se pritom niko nije suprotstavio. To je kontradiktorno prethodnim saopćenjima u kojima je rečeno da je jedan policajac intervenisao i pucao.

Napadač je ubio 19 djece i dvije nastavnice, a potom ga je policija eliminisala 90 minuta nakon što je ušao u školu, prenosi “Blic”.

Ovo kašnjenje, u kombinaciji sa videosnimcima frustriranih roditelja koje policajci odvode sa lisicama na rukama dok je napadač još u zgradi, izazvali su nezadovoljstvo javnosti i pokrenuli pitanja o policijskoj intervenciji, prenosi BBC.

Guverner Teksasa Gregg Abbott ranije ove sedmice je pohvalio “brz odgovor” i “hrabre lokalne zvaničnike”, za koje je rekao da su intervenisali prije nego što je napadač ušao u školu.

“Pokazali su zadivljujuću hrabrost trčeći prema mjestu pucnjave”, rekao je guverner.

Novi redoslijed događaja opisao je na konferenciji za novinare teksaški rendžer Victor Escalon, koji je rekao da želi da “razjasni” prethodne izjave.

On je branio reakciju policije i govorio o emotivnim posljedicama koje je pucnjava nanijela policajcima. Napadač Ramos je poginuo u obraćčunu sa policijom.

Vlasti su najavile da će se uskoro ponovo obratiti javnosti.