Dan kada je Krajina gorjela

Na današnji dan 1950. godine izbila je Cazinska buna.

Bio je to kratkotrajni oružani sukob, neuspješni ustanak protiv jugoslavenske komunističke vlasti koji se zbio na području sjeverozapadne Bosne i susjednih područja u istočnoj Lici i Kordunu.

Iako su većinu ustanika činili Muslimani, odnosno veterani pro-osovinske Huskine vojske koja je nekoliko godina prije djelovala za vrijeme Drugog svjetskog rata, sami pokretači i vođe ustanka su bili Srbi i bivši partizani. Glavni uzrok ustanka je bio ekonomske i socijalne prirode, odnosno nezadovoljstvo politikom prisilne kolektivizacije koju je nastojala provesti narodna vlast.

Image

Posljedice je dodatno otežala teška suša koja vladala te godine. Izbijanju je pripomogla i relativna zabačenost i izoliranost Cazinske krajine, gdje su organizatori mogli tokom mjesec i pol pripremati ustanak, ali i sljedbenike hrabriti fantastičnim pričama o skorom izbijanju Trećeg svjetskog rata i američkoj vojnoj intervenciji.

Image

Propagandu je olakšala i činjenica da među sljedbenicima bune nije postojao niko ko je u kući imao radio aparat, pa su stoga i vijesti u taj kraj dolazile sporo i sa zakašnjenjem.

Ustanak je izbio 6. maja 1950., na Đurđevdan, datum na koji se tradicionalno išlo u hajduke, i zahvatio je srezove  Cazin i Velika Kladuša, te Slunj u susjednoj Hrvatskoj.

Image

Ustanici su zauzeli zgrade seljačkih radnih zadruga, te pokušali zauzeti Cazin i Veliku Kladušu, pri čemu su masovno uništavani dokumenti; potom se pokušalo nastaviti napredovanje prema Bihaću.

 

Pojedini izvori tvrde da su ustanicima podršku pružili i pojedini pripadnici JNA, i to oni koji su tokom sukoba sa Staljinom podržavali SSSR; u Lici su se pak ustanici, među kojima je bilo i bivših četnika, nazvali "kraljevom vojskom" i sudjelovali nadajući se obnovi predratne Kraljevine Jugoslavije pod kraljem Petrom II.

Snage JNA i milicije su djelovale brzo, te su već isti dan ustaničke snage razbijene u okršaju prilikom koga je poginulo najmanje 12 ustanika. Potom je uslijedila akcija čišćenja u kojoj je pohapšeno 714 ljudi. Njih 288 dovedeno je pred vojni sud, koji je izrekao 17 smrtnih kaznih, a sve su izvršene u novembru 1950. godine, pri čemu su strijeljani i Ale Čović i Milan Božić, vođe ustanika. Ostali su bili izvrgnuti strogim zatvorskim kaznama, dok su drugi sudionici obilježeni kao "neprijatelji naroda" te izvrgnuti administrativnim kaznama i raznim oblicima političkog šikaniranja tokom sljedećih godina.

 

Cazinska buna, koja se zbila u kritičnom trenutku za tadašnji jugoslavenski režim, je bila brzo i efikasno zataškana od strane službenih vlasti.

Događaj je daleko više pažnje privukao među stranim povjesničarima, koji ga ponekad nazivaju posljednjim seljačkim ustankom u povijesti Europe, piše Slobodna Bosna.