Dan logoraša: Na mjestu gdje počinju sjećanja i priča o logoraškim mukama

Jj

Deveti maj je datum kojeg logoraši obilježavaju kao svoj dan. Prilika je ovo da se ova populacija i kategorija žrtava rata prisjeti teškog perioda kroz koji su prošli tokom 92-95. godine. Među njima su i bivši logoraši Bihaća koji su i ove godine, na 9. maj, posjetili najzloglasnija mjesta, nekadašnju vojnu kasarnu u naselju Račić te bivši servis traktora u Ripču.
 

Lokacije su ovo gdje su ratne 1992. godine bili zatočeni uglavnom muškarci iz okupiranih bihaćkih naselja Ljutočke doline i Ripča. Svi oni su doživjeli najteža fizička i psihička maltretiranja usljed kojih su pojedini podlegli ili su ubijeni i bačeni u masovne grobnice.

Na ovom mjestu kojeg prikazuje fotografija, u naselju Račić, nalazio se objekat nekadašnju kasarne JNA koji je do 92. godine služila kao skladište naoružanja i municije.

Raspadom Jugoslovenske vojske te napadom srpskih vojnih snaga na Bihać pretvoren je u logor udaljen svega kilometar i po od Ripča. Mučeni i ubijani ovdje uglavnom civili iz Ljutočke doline. Uništen je 94.godine, kada su ga srpske snage minirale pri povlačenju tokom  oslobodilačke operacije pripadnika 5. Korpusa Armije Republike BiH. I ove, baš kao i svake ranije godine na ovom mjestu počinje priča o vremenu zla kojeg se sjećaju ovdašnji preživjeli logoraši.