Danas Dodikova sjednica za izglasavanje vitalnog interesa RS-a

Dodik
Narodna skupština Republike Srpske danas će s početkom u 9 sati održati sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izjašnjavanje na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za izglasavanje vitalnog interesa RS-a.

 

Krajem augusta posebnu sjednicu zatražio je Dodik koji je odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) iz SAD-a, usvojenu bez konsenzusa 27. augusta na sjednici Predsjedništva BiH, proglasio "veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske".

Dakle, potpisivanje memoranduma sa jednom od najeminentnijig svjetskih organizacija koja se bavi praćenjem izbornih procesa u mnogim državama svijeta Dodik je blokirao pod plaštom tvrdnji da postoji "opasnost od direktnog miješanja u izborni proces naše države".

Prijedlog dnevnog reda 16. posebne sjednice koji glasi:

1. Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i
Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) broj: 01-50-1-2516-10/20, bez konsenzusa usvojene na 15. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 27. avgusta 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

NSRS bi njegov stav trebala potvrditi dvotrećinskog većinom.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je sve stranke iz RS-a da na sjednici parlamenta podrže Dodika.

"Pozivam da budemo jedinstveni o tom pitanju, ali sam siguran da će biti dvotrećinska većina koja će to odbaciti i tako onemogućiti provođenje tog memoranduma kako je planiran", rekao je Višković za Alternativnu televiziju.

Poslanici SDS-a neće glasati za Dodikov vitalni interes u vezi s izborima.