Darivanje krvi u vrijeme pandemije

darivanje krvi

Budući da je dobrovoljno darivanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene zaštite, od neizmjerne je važnosti kontinuirano provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi i tokom pandemije koronavirusa.

Zdenko Fuksik iz Bihaća je do sada darivao krv čak i 30 puta. Prvi put je darovao krv svom prijatelju zbog nužne potrebe, nakon toga vidio je i sam da je to jedna humana gesta i nastavio je darivati krv i pomagati zajednici i bolnici.

Darivanje krvi ne smije stati jer onda staje život, u situaciji smo kada je svima teško međutim u prošloj godini uprkos pandemiji korona virusa održano je 1625 akcija darivanja krvi sa čime smo jako zadovoljni, ističu u crvenom križu Bihać. 

Dr. Tarik Zejćirević načelnik službe za transfuzijsku medicinu kantonalne bolnice izjavljuje kako se pridržavaju svih mjera tokom darivanja krvi. Prilikom darivanja krvi nastojimo da stvaramo što manje gužve u grupama i pridržavamo se socijalnih distanci. 

Također ukoliko je osoba preboljela korona virus nakon mjesec dana može da daruje krv, naravno ako simptomi nisu bili ozbiljni i ukoliko se dobro osjeća.

Pohvalna je činjenica da se i u ovakvim vremenima građani odazivaju dobrovoljnim akcijama krvi, što ukazuje da postoje humani ljudi koji su spremni biti podrška ranjivim grupama.