Delić: Limeni kontejneri i 11 PCR testova dnevno sramota Bihaća u borbi protiv koronavirusa

Foto: Facebook
Bišćanka Šeherzada Delić danas je objavila emotivni post zbog nehumanih uslova u kojima se pregledaju i liječe oboljeli od koronavirusa. Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

Niz limenih kontejnera, na kojima piše da su donacija neke švicarske i danske organizacije za izbjeglice. Na nekoliko kontejnera piše ČEKAONICA ali, svi su zaključani!! Bolesnici s temperaturom, upaljenog grla, nemoćni, u redu čekaju i po tri sata stojeći na zaleđenom šljunku. Bila sam danas tamo i čekala od 13:50 do 15:45.

I nisu oni, kako mnogi kažu, samo kupovali socijalni mir, oni su od nas pokrali sve sto su mogli a socijalni mir kupovali su za donacije koje su dobijali!!!

Image
Foto: Nap

A zašto ljudi toliko dugo čekaju? Pa zato što radi samo jedan COVID TIM!! Jedan tim prije i jedan tim poslijepodne??

Zamislite, samo jedan tim u sastavu od dva mlada liječnika ne starija od 26 ili 27 godina i jednako toliko mlada jedna medicinska sestra, koja uz primanje pacijenata obavlja i posao izdavanja nalaza u drugom kontejneru. 

Direktor Doma zdravlja Bihać objasnio je da NEMAJU NOVCA kako bi zaposlili nove ljude!!

Pitala sam ga šta je sa onih 35 uposlenika koje je uz mito po nekoliko hiljada KM-a, primila bivša direktorica, sve na administrativne, nemedicinske poslove. Jesu li dobili otkaz? Na njihova mjesta mogu zaposliti 35 novih zdravstvenih radnika i eto pomoći za kovid timove?

Image
Foto: Nap

Naravno, nisu dobili otkaz. Štiti ih Zakon o radu! A na sudu tužiteljstvo nije moglo dokazati da su baš oni dali mito. Branili se kako je mito direktorici dao tata, tetka, strina. I direktorica je još uvijek na platnoj listi Doma zdravlja Bihać, doduše na 50% od plaće direktora, jer je pod suspenzijom, koliko već? Dvije godine?

 A kakvo je naše sudstvo možda će reći da nema dokaza za njenu krivicu pa će joj jadnici, Dom morati vratiti i radno mjesto i sve zaostale plaće a možda će tražiti i odštetu za duševnu bol.

 Po zadnjem izračunu Federalnog zavoda za statistiku 2020.god. Grad Bihać ima, 56.065 stanovnika od kojih svakodnevno na stotine oboljeli od kovida. I sve njih, na svojim nejakim mlađahnim plećima nosi šest zdravstvenih radnika!?! Odgovornh za tačnu dijagnozu, za upute, transportiranje iznemoglih, infuziju, ...

Osim toga, na te stotine oboljelih dnevno, mladi doktori smiju potrošiti samo 11 PCR testova!? Toliko su dobili od Federalnog zdravstvenog zavoda i toliko ih šalju na analizu u Sarajevo iako u Kantonalnoj bolnici Bihać imamo jedan uređaj za očitavanje PCR testa. Ali nemamo novca za potrebne reagense 

Da ti pamet stane od silnih "premozgavanja"!

 Znači, ne mogu svi oboljeli biti testirani ovim testom, ali testiranje mogu platiti u privatnim klinikama ako novca imaju i ako im je stalo da sa sigurnošću znaju hoće li ih doktori možda, uputiti na one Fadilove respiratore, pardon ventilatore. 

Oni koji su Fadila postavilo na poziciju Federalnog premijera, ovi koji su skidali bivšu ministricu zdravstva pa postavljali sadašnjeg ministra zdravstva USK-a, su isti oni koji su stotine stanovnika Grada Bihaća stavili na nejaka pleća tri mlađahna zdravstvena radnika a bolesnike osudili na Fadilove ventilatore!

Isti, bez obzira kako se partijski zovu, oni su isti!