Jasmin Imamović favorita Delića sveo pod „proceduralnu grešku“

Gradonačelnik se nakon pisanja medija očito uplašio i sada pravničkom gimnastikom želi pobjeći od svega ovoga, kaže nezavisni vijećnik Imamović

Saga o izboru gradskog pravobranioca u Tuzli počela je sredinom 2018. godine, kada je raspisan javni konkurs. Odmah se i saznalo da je favorit gradonačelnika Jasmina Imamovića za tu funkciju Mirsad Delić, koji je četiri godine već bio vršilac dužnosti glavnog gradskog pravobranioca. 

Najbolji kandidat

No, nakon što je objelodanjeno da je Delić 1997. godine pravosnažno osuđivan, sve je stopirano, a većina okupljena oko SDP-a u Gradskom vijeću (GV) Tuzla odlučila je poništiti konkursnu proceduru.

- Gradonačelnik Imamović nakon pisanja medija očito se uplašio i sada pravničkom gimnastikom želi pobjeći od svega ovoga. Zašto sada ne bude imenovan najbolje rangirani kandidat? Hoće li iko odgovarati što se procedura nije provela i šta će biti ako najbolje rangirani kandidat tuži gradonačelnika? Ovdje dolazimo do zloupotrebe ovog vijeća - kaže Sabahudin Imamović, nezavisni vijećnik.

Gradsko vijeće na posljednjoj je sjednici imenovalo Azru Sarajlić za vršiteljicu dužnosti glavnog gradskog pravobranioca, a sekretar Gradske uprave Almir Šuta sve je pokušao obrazložiti nemuštim tumačenjem zakona o imenovanjima, dok Imamović, koji je očito sve pokušao svesti pod „proceduralnu grešku“, nije prisustvovao sjednici.

Direktni prekršaji

- Ali, takav zakon donesen je na nivou FBiH i jedino je Ministarstvo pravde relevantno da ga tumači, a ne Almir Šuta, koji brani gradonačelnika Imamovića. Ako odluka o imenovanju gradskog pravobranioca nije donesena u zakonskim okvirima, hoćemo li i odluke iz ranijeg perioda isto tako poništiti, jer su sve na isti način donesene. Smatram da se ovdje radi o zloupotrebi položaja i ovlaštenja, gdje se direktno krše zakoni FBiH - kaže Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a.

Advokat Jusić: Gradonačelnik nam se sveti 

Gradskom vijeću Tuzla obratio se i advokat Muhamed Jusić, čija je supruga Sabina bila drugi kandidat za gradskog pravobranioca na sada već poništenom konkursu.

Osim što je retrospektivno iznio svoje viđenje konkursne procedure, referirao se i na odnose s gradonačelnikom Imamovićem s obzirom na to da je kao advokat, kako navodi, gospođe Vesne Lukić (Markudov) podnio prijedlog za obnovu postupka povrata stana porodice Markudov. Ova porodica već skoro dvije decenije se pokušava vratiti u posjed stana u Tuzli u kojem od 1993. godine živi Jasmin Imamović.

- Moja supruga Sabina Jusić pala je u nemilost načelnika Jasmina Imamovića nakon što je odbila zahtjev za uklanjanje objekta firme “Tehnograd Inžinjering” Tuzla. Kako bi Sabinu Jusić eliminisao iz Službe za geodetske i imovinskopravne poslove, nakon 16 godina provedenih u toj službi, izjavio je da će je prebaciti u Službu za inspekcijske poslove jer radi uvezano na predmetima koje vodi zajedno sa suprugom advokatom, misleći na mene. Nakon te izjave, tužili smo Imamovića zbog klevete, a sve ovo jasno dovodi do zaključka da je na sceni osveta - naveo je advokat Jusić.