Demant na vijest 'NiP-ovi kadrovi sa DIF-a ne odustaju: Imenovanja i u tehničkim školama'

Dana 23.10.2019. godine preuzeli smo te objavili neprovjerene informacije koje se tiču zapošljavanja u Tehničkim školama na području Kantona Sarajevo. Povodom ove vijesti objavljujemo demant od strane Amrudina Durakovića, dipl.ing.el.

Poštovani,

Obzirom na brojne netačne i neprovjerene  informacije koje ste iznijeli  na vašem portalu dana  23.10.2019., koristim se zakonskim  pravom da na iste reagujem, te vas molim da  u cilju istinitog informisanja javnosti  objavite sljedeći DEMANTI:

U tekstu koji ste objavili pod naslovom: „NiP-ovi kadrovi sa DIF-a ne odustaju: Imenovanja i u tehničkim školama“, naveli ste cijeli niz neprovjerenih  i  tendencioznih  informacija, koje ne samo da nisu tačne nego su i ciljano usmjerene na  ometanje provođenja  sasvim zakonitih  procedura  u  Javnim školskim  ustanovama, te ometanja napora koji se čine na depolitizaciji istih. U tom smislu dužan sam se očitovati prema navedenim insinuacijama respektivno  prema redoslijedu vaših navoda:

U uvodnom dijelu „donijeli ste nam priču o postavljanju nestručnih stranačkih kadrova na direktorske pozicije  u školske odbore“, pozivajući se na period kada je gospodin Elmedin Konaković obnašao funkciju premijera Kantona Sarajevo. Također ste naveli da je „došlo do pokušaja imenovanja Fikreta Radončića za direktora Srednje elektrotehničke škole“ . 

– Kao prvo , ne znam o kakvim nestručnim stranačkim kadrovima je riječ. Ja sam diplomirani inžinjer elektrotehnike sa referentnom naobrazbom  i  iskustvom , kako  u Struci tako i u obrazovanju. Koliko znam , tadašnji  premijer Kantona  Sarajevo ,gospodin Konaković je bio predstavljen  kao kadar stranke SDA , a isti gospodin je u ovom periodu Predsjedavajući Skupćine Kantona Sarajevo, ispred stranke NiP.  Budući da nemam dodirnih tačaka sa pomenutim političkim opcijama, smatram da je vrlo neprimjereno  i  neodgovorno dovoditi moje ime u vezu kako sa političkim strankama, tako i sa njihovim  kadrovima.  Također, nisam upućen ni da je profesor Radončić Fikret pripadnik bilo koje političke stranke.                                                                         

– Kada je u pitanju  vaš navod da je u Elektrotehničkoj školi  bio „neuspješan pokušaj imenovanja profesora Fikreta Radončića“ za direktora ove škole, trebali  ste biti upoznati da tu nije bilo nikakvog „pokušaja“ već se radilo o redovnoj konkursnoj proceduri , provedenoj radi popunjavanja upražnjene pozicije  nakon isteka dvostrukog mandata bivšeg direktora te škole. Osim toga, da je gospodin Fikret Radončić profesor sa dugogodišnjim relevantnim  iskustvom i reputacijom ,te da  posjeduje znatne individualne i profesionalne performanse dostojne pozicije na koju se kandidirao, mogli ste se uvjeriti  ozbiljnijom provjerom njegove biografije. Kada je u pitanju  moja ranija pozicija v.d. predsjednika Školskog odbora u toj školi, evidentna  je i  lako dokaziva  transparentnost i zakonitost moga rada.  U prilog tome govori i Presuda Općinskog Suda u Sarajevu  br.65 0 RS 657386 17 RS , kojom je pomenuti profesor ostvario pravnu satisfakciju, te je u perspektivi  otvorena mogućnost i daljnje realizacije zakonskih procedura. Vašim  objavljivanjem paušalne  i  netačne informacije o već  pomenutom  „pokušaju imenovanja“  , zapravo se lako može zaključiti želja vašeg „izvora informacija da izazove reakciju po struci bratske škole, kako bi se protiv mene  eventualno podržala  neka  interesna  skupina.

- Nadalje, u  vašoj informaciji stoji da sam „ranije planski imenovan“  i za člana Školskog odbora Elektrotehničke škole za energetiku ispred reda uposlenika.  Informacija vašeg „izvora“  da sam planski imenovan je netačna . Ispravna informacija je da sam prema predviđenoj zakonskoj proceduri  najprije  izabran velikom većinom glasova uposlenika škole, a zatim i imenovan  ,Odlukom Vlade Kantona Sarajevo br. 02-05-2820-14.19/18 .Pri tome za  obnašanje dužnosti člana Školskog odbora, svaki  član ima obavezu poštovati  plan i program  rada škole, u skladu sa Zakonom o Srednjem obrazovanju,Pravilima škole  i  Poslovnikom o radu Školskog odbora.

Postupak provođenja procedure izbora i imenovanja direktora srednjih škola u Kantonu Sarajevo , detaljno je propisan „Pravilnikom o izboru,kriterijima za izbor, nadležnostima  i radu direktora srednjih škola“. Inače, po pitanju moga stava glede zauzimanja određenog  ugla u odnosu na kandidate za izbor direktora škole, napominjem da ja isključivo zastupam zakonitost interesa škole, a nikako interese ranijeg direktora ili  kandidata za direktora, kao ni interese pojedinaca, grupa ili  drugih  struktura unutar ili van škole, a ponajmanje interese političkih struktura.Uposlenici, direktori, članovi školskih odbora su prolazni ali zakonitost rada škole mora biti konstanta. To što sam u Školski odbor izabran velikom većinom glasova upravo imponuje i znači povjerenje u moj rad, ali to nikako ne znači da pristajem da  me je bilo ko svojim glasom dugoročno zadužio da bih promjenio svoje kriterije. Osim toga Školski odbor donosi  Odluke većinom glasova svojih članova.Tako je bilo i pri posljednjem glasanju pri  izboru za direktora škole , a tako će biti i ubuduće, sve dok nadležno Ministarstvo, Vlada, Skupćina KS  i druge institucije ne donesu drugačije Zakone i Odluke, odnosno dok aktuelnom Školskom Odboru ne istekne mandat. Do tada, primarni uzus moga rada biće doslovno provođenje slova Zakona.

Također, u vašem tekstu pozvali ste se na informaciju kako je nadležna inspekcija naložila da se ponovi postupak procedure izbora unutar Škole, bez poništenja Javnog Konkursa. Školski odbor je na svojoj redovnoj sjednici odlučio očitovati se o nalazu inspekcije i u skladu sa istim donešeni su i odgovarajući odgovore i Odluke, koje će biti između ostalog upućene kako Inspekciji tako i  Vladi Kantona Sarajevo, koja je već ranije zadužila Školski odbor da dosljedno provede njenu Odluku.  

Vaše informacije o načinu imenovanja V.D. predsjednika Školskog odbora , također su neistinite, jer je gospodin Tarik Stambolić imenovan Odlukom Vlade Kantona Sarajevo , nakon što je raniji predsjednik Školskog odbora dao ostavku na poziciju  još 29.03.2019.g, zbog narušenog zdravlja. O  političkom angažmanu lica koja su u Školski odbor delegirana kao predstavnici nadležnog Ministarstva ili predstavnici Grada, ne želim da špekulišem, jer  to pitanje ne spada u domen rada Školskog odbora.  Konstatacije vašeg novinara ili vašeg izvora informacija o nekompatibilnosti  profesionalnog opredjeljenja kandidata  koji su završili DIF, sa menadžerskim pozivom  na poziciji direktora srednje škole, smatram amaterskom komparacijom usmjerenom na degradaciju ličnosti kandidata za direktora. Umjesto toga, predlažem vam da sami pokrenete inicijativu da se  provjeri koliko sekretara u srednjim i osnovnim školama posjeduje odgovarajući Stručni ispit. O mogućim desetogodišnjim  zloupotrebama pri zakupu poslovnih prostora škole , lažnim i nepostojećim ugovorima, bivšim stranačkim  ministrima u ulozi članova školskog odbora  koji koriste poslovne prostore škole, kao i o brojnim drugim aspektima  nezakonitog rada , već sam obavijestio nadležne institucije.  Pokretanjem medijske hajke na moju ličnost , ugrožavanjem  statusa, javnim iznošenjem neistina,  samo se učvršćuje moj stav da se slijepo držim Zakona. U tom smislu od MUP-a KS , zatražiću i odgovarajuću zaštitu, a  od vas zahtijevam da javno i doslovno objavite ovaj demanti. Protiv odgovornih lica koji prvenstveno na moj račun ,iznose nakaradne neistine i  klevete, već sam pokrenuo odgovarajuće pravne postupke.   

 

 U Sarajevu 24.10.2019.g.                                                                                                          

S poštovanjem,

 Amrudin Duraković, dipl.ing.el.