Deset miliona Mercedesa opremljenih automatskim kočenjem s funkcijom prepoznavanja pješaka

.
Njemački proizvođač automobila obilježava vrlo važan jubilej kada je u pitanju sigurnost: 10 miliona automobila opremljenih sistemom automatskog kočenja u nuždi s funkcijom prepoznavanja pješaka u 10 godina.

 

Pješaci i biciklisti smatraju se ranjivim učesnicima u saobraćaju, a razloge je lako uočiti. Prema analizi Evropske komisije, pješaci su sudjelovali u petini nesreća sa smrtnim ishodom koje su se dogodile 2020. godine na području EU. Kako bi ih zaštitili, proizvođači automobila već neko vrijeme svoje automobile opremaju sistemima koji mogu prepoznati pješake i bicikliste i izbjeći eventualne nezgode s njima.

Godine 1996. Mercedes-Benz je predstavio prvi sistem pomoći pri kočenju. Devet godina kasnije, radarska tehnologija pomogla je poboljšati ovaj važan sistem. Godinu dana kasnije debitovao je Pre-Safe Brake sistem s djelomično autonomnim kočenjem. Sistem prepoznavanja pješaka dodat je 2013., prvi put dostupan na E-klasi (linija W212). Zatim je 2016. ovaj sistem bio dostupan kao standardna oprema na W213 generaciji. Od 2021. Active Brake Assist sistem je standardan na svim novim modelima marke iz Stuttgarta.

Danas, 10 godina poslije od uvođenja sistema za prepoznavanja pješaka-kao dodatnog asistenta, Mercedes-Benz obilježava vrlo važan jubilej. Njemački premium proizvođač opremio je više od 10 miliona automobila sa sistemom automatskog kočenja s funkcijom prepoznavanja pješaka.

Ipak, Mercedes se neće zaustaviti na ovome. Do 2050. Nijemci su postavili cilj da broj nesreća u kojima učestvuju modeli Mercedes-Benza bude ‘’0’’.