Detalji presude Ibri Ćufuroviću: Pročitajte koje je olakšavajuće okolnosti Sud uzeo u obzir za ratovanje u Siriji

Ibru Ćufurovića, nakon priznanja krivice, Sud BiH je osudio na četiri godine zatvora zbog organizovanja terorističke grupe koja se borila na strani ISIL-a u Siriji

Tužilaštvo je tvrdilo da je optuženi jedan od dvije osobe koje se vide na snimku da stoje pored mrtvih tijela vojnika

Ibro Ćufurović, jutros je u Sudu BiH prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji. On je početkom decembra priznao krivicu, nakon što je prethodno Tužilaštvo BiH odbilo s njim sklopiti sporazum o priznanju krivnje. Ćufurović, koji je u BiH deportovan u aprilu ove godine, osuđen je za organizovanje terorističke grupe. Predsjednica Sudskog vijeća Hasija Mašović pročitala je kratko obrazloženje presude.

Pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima

- Kriv je što je 21. aprila 2014. godine u 00.54 sati preko Graničnog prelaza Uvac napustio Bosnu i Hercegovinu i otišao u republiku Tursku, nakon čega je ilegalno prešao u Siriju, s namjerom da se bori na strani tzv. Islamske države, gdje je boravio do 20. aprila 2019. godine. Koristeći ime Abu Kasim Albosni učestvovao je u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć, i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa, protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije. Sud mu izriče kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, u koju će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, od 20. aprila 2019. godine, kazala je sutkinja Mašović.

Objasnila je kako je prije priznanja krivice Tužilaštvo BiH prezentiralo većinu dokaza.

- Vijeće je prihvatilo sve dokaze koji su bili nesporni. Priloženi videosnimak sa Twittera nije prihvaćen, jer nije dokazano da je osoba na snimku optuženi Ćufurović. Tužilaštvo je tvrdilo da je optuženi jedan od dvije osobe koje se vide na snimku da stoje pored mrtvih tijela vojnika. Policijski službenici koji su analizirali sporni snimak naveli su vjerovatnoću da je jedan od dvije osobe optuženi, ali to nisu mogli potvrditi. Branilac optuženog je kazao da postoji mogućnost fotomontaže, istakla je Mašović.

Konstatovala je da video od 19 sekundi svakako ne bi uticao na odluku, jer se na njemu vidi nikakva radnja, niti kakva je uloga optuženog.

U Siriju otputovao jako mlad

Kada je riječ o presudi, sutkinja je navela da kazna, prije svega, treba da bude pravedna, te je ustvrdila kako će se ovom kaznom postići ciljevi prevencije.

Mašović je kazala da je Vijeće našlo dosta olakšavajućih okolnosti na strani optuženog.

- Optuženi je priznao krivnju, a odmah nakon potvrđivanja optužnice htio je sa Tužilaštvom sklopiti sporazum, a što tužilac nije prihvatio. Također, u Siriju je otputovao kao vrlo mlad, sa 19 godina, a period do 21 godine se smatra periodom nedovršene zrelosti. Također, optuženi je pred Sudom u nekoliko navrata izrazio kajanje, kao i da je nekoliko puta pokušavao da se vrati iz Sirije, u čemu nije uspijevao. To je potvrdio i zaštićeni svjedok Tužilaštva "A", koji je rekao da je optuženi kupio lažnu ličnu kartu da pokuša uz pomoć nje da se vrati, kazala je sutkinja Mašović. Dodala je da Ćufurović ranije nikad nije osuđivan, da se pred Sudom ponašao korektno, te da je porodičan čovjek, otac jednog djeteta.

Mašović je napomenula da je Vijeće cijenilo olakšavajuće i otežavajuće okolnosti međusobno jedne naspram drugih, a kao otežavajuću okolnost Sud je cijenio dužinu boravka optuženog u Siriji.

​Nakon izricanja presude, advokat Ćufurovića Senad Dupovac rekao je da se odbrana neće žaliti na presudu, ukoliko to ne uradi Tužilaštvo BiH.