Najtoplije u posljednjih 225 godina: Dio Evrope pogodile velike vrućine

Vlasti u Britaniji izdale su upozorenje građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze na sunce dok traje talas vrućine sa neuobičajeno visokom temperaturom za ovu državu.

Meteorološka agencija Britanije danas je izdala narandžasto upozorenje i apel stanovnicima, posebno istočne i jugoistočne Engleske, da ne izlaze na sunce, ako je moguće do kraja sedmice.

Upozorenja ovakve vrste obično se izdaju u Britaniji kada se tokom dva uzastopna dana registruje temperatura od 30 stepeni Celzijusa ili više tokom dana i oko 15 stepeni tokom noći.

Iz agencije se savjetuje građanima da piju dosta tečnosti i da pomognu starijim ljudima jer je ta kategorija stanovništva posebno ugrožena, javlja AP.

Međutim, i pored upozorenja milioni Britanaca izašli su danas na britanske plaže uživajući na suncu, piše Daily Mail.

Danas su u mjestu Santon Downham u Suffolku izmjerena 33,3 stepena Celzijusa, i ovo se smatra najvišom temperaturom ove godine, ali se očekuje povećanje u drugim dijelovima zemlje na 38 stepeni.

Zdravstvene službe očekuju povećan broj slučajeva sunčanice i savjetuje se navlačenje zavjesa ili žaluzina i zatvaranje prozora.

Takođe, smatra se da je ovo najsuvlje ljeto u Britaniji u posljednjih 225 godina.