Dipl. fizioterapeut Edina Keserović: Vježbajte, izbjegavajte sjedenje i održavajte zdravu težinu

asd
Najčešća bol zbog koje se pacijenti javljaju u Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Velika Kladuša i traže pomoć fizioterapeuta je bol u donjem dijelu leđa.

Preko 80 posto pacijenata koji se jave na ovaj Odjel ima akutnu bol u donjem dijelu leđa, kaže Edina Keserović, diplomirani fizioterapeut.  Probleme sa boli u donjem dijelu leđa imaju i osobe mlađe životne dobi, a pod rizikom su naročito oni koji rade teže fizičke poslove, koji su skloni sjedilačkom načinu života, te osobe koje su pretile.

Naša sagovornica kaže da fizioterapeut pomaže bolesnim i povrijeđenim osobama u povećanju pokretljivosti, ublažavanju bola, te sprečavanju ponovnog nastanka boli. Uče ih kako da pravilno podižu teret, redovno i pravilno vježbaju i ukazuju im na važnost navedenog.  Isto tako, ukazuju na važnost kretanja i fizičke aktivnosti, te na važnost pravilnog držanja i sjedenja, odnosno da je važno pravilno sjediti, ali i što češće ustajati.

Ovo je vrlo važno primijeniti kod djece, jer gotovo trećina predškolske djece ima nepravilno držanje, ističe Keserović.

Fizička aktivnost ima ključnu ulogu u sprječavanju mnogih tegoba, bolesti i  invaliditeta, zato fizioterapeuti, i naša sagovornica savjetuju vježbajte, vježbajte, izbjegavajte sjedenje i održavajte zdravu težinu.

Image
htr