Direktori osnovnih škola na hitnom sastanku o vršnjačkom nasilju u USK

.
- Međuvršnjačko nasilje i način prevencije bilo je prva tačka dnevnog reda na danas održanom sastanku Aktiva direktora Osnovnih škola Unsko - sanskog kantona. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda. Usvojeni su zaključci da se što prije provedu promjene procedura koje bi poboljšale vezu škola sa ustanovama socijalne zaštite. Od ostalih tema bitno je pomenuti da će u naredne dvije godine doći do izmjena nastavnog plana i programa u osnovnim školama na području kantona, a na osnovu naredbe Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koja je poistekla nakon loših rezultata „PISA“ testiranja...

BIHAĆ, 11. decembra - Prema izvještaju Federalnog ministarstva obrazovanja samo u ovoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama Unsko - sanskog kantona zabilježeno je najveće procentualno smanjenje učenika, čak za 27,75%. Iako se unazad 5 godina broj učenika smanjio za pola, isti broj nastavnog kadra i dalje je zaposleno u sistemu obrazovanja.

Kakva je uloga škola i zaposlenika koji nemaju vještine da znanje, koje prezentuju učenicima, bude funkcionalno što su potvrdili i rezultati "Pisa" istraživanja ili ako promjene u ponašanju učenika postave kao problem kojeg se treba riješiti premještanjem u drugu školu, umjesto da ga postave kao izazov kojim će potvrditi svoju ulogu pedagoga koja bi trebala biti osnova svakog prosvjetnog radnika.

Predstavnici ministarstva obrazovanja USK su prisutne informisali i o reformi obrazovnog sistema koja će se provoditi naredne dvije godine, a koju je naložilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prije godinu i po dana, nakon evidentno loših trendova koji se uočavaju u pogledu stanja u obrazovnom procesu.