Djeca u prirodi priroda u djeci: Ekologija je razvijanje osjetljivosti i razumijevanja kod djece predškolskog uzrasta

DJECA
Udruženje „LAN“ iz Bihaća realizira Projekt ‘EkoNamBihać’, u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Cilj projekta je razvijanje osjetljivosti i razumijevanja djece predškolskog uzrasta za značaj očuvanja i zaštite prirodnih resursa…

 

U projektu ‘EkoNamBihać’ učestvuju djeca iz gradskog i dva privatna vrtića s područja grada Bihaća. Mališani  su već prošli nekoliko radionica tokom kojih su učili zbog čega je važno čuvati okoliš i kakvu ulogu ima drveće. Danas su praktično i upoznali drvo Ginko ili kako ga još popularno botaničari zovu ‘dinosaur’. Svoja znanja rado su podijelili i s našom reporterskom ekipom.

Realizacijom projekta ‘EkoNamBihać’ Udruženje ‘Lan’ želi preporučiti donosiocima odluka na svim nivoima vlasti da ulaganje u rani odgoj i obrazovanje o održivom razvoju i zaštiti okoline ne predstavlja trošak, nego visoko isplativu investiciju.

Realizacija projekta ‘EkoNamBihać’ traje do novembra do kada će biti održano još nekoliko radionica sa edukativnim sadržajem. Inače projekt finansira Evropska unija i Grad Bihać.