Dječak umalo oslijepio jer je jeo ovu hranu: I roditelji u BiH svakodnevno djecu hrane ovim namirnicama, a to može biti veoma opasno

Australijanac Sjan Mur (Cyan Moor) umalo je oslijepio jer se hranio samo piletinom, prženim krompirima, hljebom, a od tečnosti je pio samo gazirana pića .

On je kada je imao 14 godina posjetio više oftamologa i pedijatara, zbog sve slabijeg vida, ali nijedan nije uspio da mu da odgovarajuću dijagnozu. Na kraju su mu u jednoj bolnici su rekli da je živac oštećen, i da tu više ništa ne može da se uradi.

Sjanovi roditelji su na televiziji gledali emisiju o ljudima koji su gubili vid kao i njihov sin. Kupili su avionske karte i zaputili se u Sidnej kod oftamologa Stefani Votson (Stefany Wotson), kako prenosi Avaz.ba. 

  -Bili smo u panici da nam si  ne bi mogao ostati slijep. Situacija se pogoršavala - kažu roditelji. 

Poslije pregleda doktorica je ustanovila da Sjanu nedostaje vitamin A. Ispostavilo se da je dječak od pete godine jeo samo piletinu, pržene krompiriće, hljeb i pio jedno gazirano piće, i da je takva jednolična ishrana glavni krivac za gubitak vida.

Nakon što je svakodnevno unosio prepisanu dozu vitamina A, Sjanovo stanje se bitno popravilo. Vid na njegovom desnom oku potpuno se vratio, međutim lijevo oko je trajno oštećeno.

Sjan danas ima 16 godina. Zdravo se hrani, igra fudbal i uživa u druženju sa prijateljima.