Dnevnica majstora i pomoćnog radnika 400 maraka

,

Lokalni investitor, koji gradi veću kuću u svom rodnom kraju na području Unsko-sanskog kantona (USK), iznenađen je visokim cijenama radne snage dok je u potrazi za majstorima i pomoćnim radnicima.

“Očekivao sam izazove, ali cijene su me stvarno šokirale”, izjavio je investitor.

“Majstor mi traži 100 eura, dva obroka i kafu, dok pomoćni radnik traži 60 eura plus sve ostalo, a neki čak insistiraju i na cigaretama!?” Dodao je da je, ako se prevede u konvertibilne marke, cijena za majstora i pomoćnika, zajedno sa svim uslovima, oko 400 KM.

Investitor postavlja pitanje zašto je radna snaga skupa, s obzirom na to da mnogi odlaze iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim uslovima rada u inostranstvu.

“Znam da nema dovoljno radne snage i da mnogi odlaze, ali čini mi se da i ti ljudi u inostranstvu ne zarađuju toliko koliko bi neki ovdje željeli. Situacija je izmakla kontroli”, zaključuje investitor.

Ova izjava odražava nezadovoljstvo lokalnih investitora zbog izazova s kojima se suočavaju dok nastoje realizirati svoje projekte u svom kraju. Osim toga, postavlja pitanje održivosti trenutnih cijena rada u odnosu na ekonomsku situaciju u zemlji.