Dodik: "Bakir Izetbegović mi nije partner, on me ne zanima"

Dodik je kazao da traži legitimno predstavljanje i da je Republika Srpska učinila sve da ima svoju političku reprezentaciju u Sarajevu. Nije želio davati procjene koliko će BiH biti bez vlasti na državnom nivou.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao da je formiranje Vijeća ministara nije ništa bliže nego što je to bilo u novembru mjesecu, te je kazao da Bakir Izetbegović nije ispoštovao dogovor do kraja. Dodao je da mu on nije nikakav partner, te da je SDA pobjednik izbora kod svog naroda - gdje su napravili većinu.

"Nismo ništa bliže formiranju Savjeta ministara nego što smo to bili u novembru mjesecu. Možda smo tada bili nešto bliži, postojala je vrsta očekivanja da se to uradi. Bakir Izetbegović je bio u težoj situaciji tada, tražio je da se uđe u formiranje, kao što je formiranje Predstavničkog doma, kako bi se procesi usmjerili u korist Bošnjaka i njegove političke grupacije", rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu, prenosi N1.

"On nije ispoštovao dogovor do kraja, napravili su karikaturu od Predstavničkog doma, Doma naroda. Treba reći da nije uspjelo oko formiranja Parlamenta, jer Parlament ne funkcioniše i imamo zastoj oko formiranja vlasti", izjavio je.

Neformiranje Vijeća ministara BiH prema njegovom mišljenju je greška koja je učinjena već davno.

"Savjet ministara je pomoćni organ, Predsjedništvo BiH ima neki legitimitet, a Savjet ministara može da bude pomoćni organ. Zbog ranije nametnutnih rješenja međunarodne zajednice došli smo u novu pat poziciju", poručio je Dodik.

On je kazao da je spreman da se održi sjednica Predsjedništva BiH i Parlamenta BiH i da se formira Vijeće ministara, što bi deblokiralo mnoge stvari.

"Vidimo od dušebrižnika za BiH da do ovog dana zajedničke insttiucije nemaju usvojen budžet, funkcioniše na bazi privremenih odluka o finansiranju, a trebat će donijeti nove odluke. Svi zaposleni će od tog momenta biti u problemima sa platama, mnogi imaju kredite", kazao je.

Dodik je kazao da traži legitimno predstavljanje i da je Republika Srpska učinila sve da ima svoju političku reprezentaciju u Sarajevu. Nije želio davati procjene koliko će BiH biti bez vlasti na državnom nivou.

"Neki olako daju izjave, poručit ću - kada gospoda koja se brinu za BiH odluče da deblokiraju stvari neka sazovu sjednice. Bošnjaci predvođeni Izetbegovićem mislili su da prave priču formiranje Predstavničkog doma i Doma naroda i sa Savjetom ministara u tehničkom mandatu. Ja sam manje zainteresovan za funkcionisanjem BiH nego oni. SNSD optužuju da blokira Parlament. Šta očekujete? Da potvrđeujemo odluke ovog Savjeta ministara? Neka konta kako hoće, neka nama knjiži kako hoće - ali neće se igrati sa srpskim nacionalnim interesima na nivou BiH. Ona će biti u punom kapacitetu predstavljena. Ovo nikako kako izgleda - vidite sada. ", kazao je Dodik.

"Bakir Izetbegović mi nije partner, on me ne zanima. Oni su pobjednici kod svog naroda ili su napravili većinu. To ne mogu da mijenjam, biram ili izbjegnem. Na nivou BiH donosimo odluke, znamo šta nam priprada", izjavio je lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedištva BiH.