Dodik: FBiH je prerano i brzopleto ukinula karantine

Milorad Dodik
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su federalne vlasti prerano donijele odluku o ukidanju karantina na graničnim prelazima jer je bilo logično da ostanu i za vrijeme prvomajskih praznika, te najavio da će Predsjedništvo BiH 28. aprila analizirati način sprovođenja donesenih mjera.

"To nije dobro, prerano je i ne treba olako ukidati mjere. Ne možemo bilo šta učiniti, a da se ne osvrnemo na kretanja u regionu i EU odakle dolazi mnogo naših ljudi. Novi urgentni datum je 1. maj kada postoji mogućnost dolaska većeg broja ljudi. Bilo je logično da karantinski sistem ostane za vrijeme prvomjaskih praznika, a da potom odlučimo da li ćemo ih i dalje zadržati", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, različiti nivoi odlučivanja u FBiH, kao što su ministar zdravlja i neki drugi, nisu bili upoznati sa donošenjem odluke.

"Nije dobro što su vlasti FBiH donijele brzopletu odluku bez koordinacije sa nama. Trebalo je da to zajedno radimo. Imamo u utorak sjednicu Predsjedništva BiH, analizirat ćemo donesene mjere i način njihovog sprovođenja i dat ćemo ocjenu", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je uvođenje karantinskog sistema bilo dio zajedničkih mjera koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH.

"Kada je Republika Srpska uvela lokalne karantine, Predsjedništvo je na inicijativu dva člana iz FBiH donijelo novi zaključak i tražilo da i u FBiH budu uvedeni lokalni karantini da bi to bilo cjelovito rješenje i da ne bi došlo do izigravanja mjera na granici čemu smo bili svjedoci dok u FBiH nisu uvedeni lokalni karantini", rekao je Dodik.

On je dodao da su ljudi iz inostranstva na graničnim prelazima na teritoriji FBiH nesmetano prolazili i mogli da dođu u RS samo uz evidentiranje ili u najboljem slučaju sa uputstvom za kućnu izolaciju.

"Onda smo imali situaciju da onaj ko uđe na graničnim prelazima u RS-u ide u karantin, a onaj u FBiH u kućnu izolaciju. To je i u FBiH pokazalo mnogo problema", istakao je Dodik.