Dodik: Hvala Turskoj što se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom autoputa Sarajevo-Beograd, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, javlja N1.

Dodik se u obraćanju novinarima zahvalio na pozivu predsjedniku Erdoganu, ali i na "korektnim razgovorima".

"Ovdje smo došli sa velikim očekivanjima u vezi sa Sporazumom o slobodnoj trgovini i zadovoljstvo mi je veliko da sam sa predsjedikom Erdoganom potpisao odredbe toga sporazuma. Dakle, naši odnosi su ojačani i danas smo također potpisali prvi formalni dogovor o izgradnji puta Sarajevo-Begrad", kazao je Dodik i dodao:

"Za BiH to će doprinijeti poboljšanju naših šansi. Mali putevi u BiH služili su da naši građani odu, a veliki, kako razumijem, da će se vraćati".

Dodik je istakao kako je Turska izrazila jasnu podršku na što bržem formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. Također, kazao je kako je Erdogana upoznao sa stavom bh. entiteta Republika Srpska po pitanju članstva u NATO, ali da institucionalni oblik saradnje sa ovom alijansom već postoji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja pitanja uključenja BiH na projekat gasovoda Turski tok i, kako je kazao, veoma mu je drago zbog uputa koje su dobili od Erdogana povodom ovog pitanja.

"Poznato je kako je Sarajevo izložene velikim problemima u zimskim mjesecima zato što se koriste fosilna goriva i uključenje na Turski tok bi bilo veoma značajno za dotok gasa u Bosnu i Hercegovinu", ocijenio je Dodik.

Na kraju obraćanja Dodik se još jednom zahvalio Erdoganu na njegovom zalaganju za mir i stabilnost u BiH i regionu.

"Zadovoljstvo mi je što se Turska prema cijeloj BiH odnosi na jednak način", kazao je Dodik koji je pozvao turskog predsjednika da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: