Heftičnjak: Dodik je grogiran, ali ga treba politički nokautirati!

heft130

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Dodikov pad slabi i Čovića, sankcije se ne smiju razvodnjavati Izbornim zakonom

Sankcije koje su uveli Amerikanci ''piju vode''. Uz to, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Velika Britanija i druge ozbiljne evropske države žele da prate Amerikance, a Dodik je brže-bolje otišao po savjet kod Aleksandra Vučića. Svi znaju da Dodik radi po diktatu Rusije i Srbije, ali njegova neustavna proslava dana RS-a, uz presuđene ratne zločince iza njegovih leđa, nešto je što demokratski svijet ne toleriše. Posebno je jasan bio novi izvjestilac njemačkog Bundestaga za BIH Adis Ahmetović koji je Dodiku zaprijetio šah-matom, a i Adis je poslao i poruku Draganu Čoviću da nije doboro stvarati nove entitete niti u izbornoj godini mijenjati Izborni zakon. Odlaskom Angele Merkel, pozicija HDZ-a i Hrvatske slabi u evropskim okvirima, a dolazak ljevice i zelenih dat će krila integrirajućim snagama u Bosni i Hercegovini. Međutim, opet je do nas samih. Naše institucije moraju djelovati. Sve ove sankcije neće značiti mnogo ukoliko ne budu podignute optužnice. Dodik jeste grogiran, ali njega treba politički i pravno nokautirati. Slabljenjem Dodika i Čovića, Bakir Izetebgović će izgubiti snagu sa bošnjačke strane, te će i njegova politička budućnost ovisiti o demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine. Dodik, Čović i Izetbegović ne mogu biti dio rješenja, te je njihov odlazak sa političke scene sine qua non, uslov bez kojeg ova zemlja ne može demokratski prodisati. Negativan i maligan uticaj koji dolazi iz Srbije, pa često i iz Hrvatske, mora prestati i zato je za pohvalu ovaj značajniji američki i evropski angažman za stabilnost na zapadnom Balkanu. Denis Ahmetović je dašak vjetra koji te promjene nagovještava. Svi prijatelji ove države se tome raduju.

Nakon pritiska i poziva Koalicije Država, ministrica Turković uputila note Srbiji, Rusiji i Kini

Nakon sankcija koje su javno objavile Sjedinjene Američke Države, krenuli su i konkretne akcije pojedinih političkih opcija. Tako je Koalicija Država! podnijela dvije krivične prijave Tužilaštvu BiH: zbog koruptivnih radnji i udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, na osnovu izvještaja ministarstva finansija SAD-a, kao i zbog obilježavanja neustavnog dana entiteta Republika Srpska, odnosno zbog kršenja odluka Ustavnog suda BiH. Tim povodom, za medije su govorili lideri koalicije Mirsad Hadžikadić, Senad Šepić i Adis Arapović. ''Tražimo i od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova naše države da uputi diplomatsku notu, prije svih Srbiji i Rusiji, ali i drugim zemljama koji su poslali svoje izaslanike na neustavnu proslavu dana RS-a. '', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i jedan od lidera Koalicije Država. Zanimljivo je da je već poslijepodne ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na svome zvaničnom FB profilu obavijestila javnost da je uputila diplomatske note Srbiji, Rusiji i Kini zbog učešća njihovih predstavnika na obilježavanju neustavnog dana RS i da takvi potezi mogu ozbiljno narušiti odnose između dvije zemlje. Ovo je dokaz da pritisak i pravovremeni zahtjev opozicije može biti koristan i natjerati vlast koja ''spava'' i djeluje potpuno u defanzivi da se pokrene i počne raditi svoj posao.

 

Suđenje Novaliću i drugima: Jeftiniji respiratori po skupljoj cijeni za Srebrenu malinu

U Federaciji i dalje jedna od glavnih vijesti jest proces u kojem je osumnjičen premijer Fadil Novalić. Svjedok pod imunitetom, Kristian Marić, koji je posredovao u kupovini respiratora za Federaciju BiH, je potvrdio da je sa Srebrenom malinom Fikreta Hodžića sklopljen ugovor o nabavci 100 komada ACM 812A respiratora umjesto ranije ugovorenih HCVE 300, koji su skuplji. Ponovio je da je vrijednost ugovora bila oko 3,9 miliona eura, a da je plan bio da se Lekić nadoknadi gubitak od 2,4 miliona eura. On je kazao da je Hodžić novac direktno uplatio Kinezima. Na pitanje Begović na koji način su mislili realizovati plan o vraćanju novca, Marić je rekao da ne zna. "Fikret Hodžić je meni u Mostaru pokazivao svoj pištolj. Kaže: "Moramo riješiti to danas. Reci Kinezima da ćeš i ti imati problema", prisjetio se Marić. Dodao je da je spominjao da će počastiti svoje ljude, ali da ne zna ko su oni. Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem i Hodžićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

 

Ministar koji je ukinuo vizu Đokoviću: Pozdravljam sudsku odluku, jačamo uprkos pandemiji

Australija je deportovala svjetskog teniskog br. 1 Novaka Đokovića. Ovo je potvrdio australski sud, nakon što je ministar zadužen za imigraciju Alan Hawke iskoristio svoje pravo i ukinuo je vizu za Australiju srbijanskom teniseru. U međuvremenu slučaj je prebačen na Federalni sud Australije, a žalba Đokovića protiv odluke Hawkea nije uvažena i srbijanski teniser je odmah deportovan uz trogodišnju zabranu ulaska u zemlju. O svemu se oglasio Hawke, koji je pozdravio odluku Suda i naglasio da je važno ostati siguran u teškim vremenima, na čemu radi granična policija koja je zaustavila Đokovića na ulasku u zemlju. "Pozdravljam jednoglasnu odluku Federalnog suda Australije koji je podržao moju odluku da iskoristim ovlaštenja i ukinem vizu Novaku Đokoviću zbog javnog interesa. Snažna protekcija Granične policije Australije očuvala nas je tokom pandemije i donijela da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti i najjaču ekonomiju oporavka. Takva protekcija je od velikog značaja za očuvanje društvene jedinstvenosti Australije", rekao je Hawke. Uz mnoga pitanja i za Đokovića i za australske vlasti, ova epizoda ostaje kao mrlja u karijeri velikog šampiona, jer je, kako to reče Ćiro Blažević, svojim uticajem učiniti mnogo i pomoći u vakcinaciji.

 

Hrvatska objavila da ima 3,8 miliona stanovnika, skoro 400.000 manje nego prije deset godina

Broj stanovnika u Hrvatskoj od 2011. do 2021. godine smanjio se za 390.000, objavio je Zavod za statistiku ove države. Ovaj podatak je objavljen tokom predstavljanja prvih rezultata popisa stanovništva iz prošle godine. Prema popisu iz 2011. godine, u ovoj nama susjednoj zemlji je živjelo 4.284.889 stanovnika. Sada živi 3.888.529 stanovnika. Direktorica Zavoda za statistiku Lidija Brković je ukazala na to da se popis ne odnosi na iseljenike te da odražava demografske okolnosti do 31. augusta 2021. "Prema prvi rezultatima, ukupan broj stanovnika je 3.888.529. Domaćinstava ima 1.480.423, stambenih jedinica je 2.350.444. Kad to uporedimo s 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9,5 posto ili za više od 390.000", naglasila je Brković. Prema njenim riječima, najmanji pad broja stanovnika je u Zagrebačkoj županiji, a najveći u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Politika od devedesetih pa do danas pokazala se katastrofalnom i činjenica da je za 10 godina Hrvatska izgubila 10% stanovništva govori o posljedicama te katastrofe.

 

Posljednji ispraćaj / Poznati mjesto i vrijeme sahrane Vlastimira Mijovića

Vlastimir Mijović, poznati i priznati bh. novinar, prije dva dana je izgubio bitku sa teškom bolešću. Mijović je simbol Oslobođenja i novinar starog kova. Komemoracija u njegovu čast će biti održana u ponedjeljak u Vijećnici, a sahrana isti dan, groblje “Bare” u 13 sati. Mijoviću je u oktobru prošle godine dijagnosticiran rak pluća sa metastazama. Bio je na liječenju u Istanbulu, ali je izgubio bitku sa bolešću. Vlastimir Mijović Vlasta, jedna od legendi bh. ali i regionalnog novinarstva, jedan od posljednjih profesionalaca iz "onog vremena" i prijatelj svake generacije novinara. Rođen je u Foči 1956. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih znanosti – odsjek žurnalistike, završio je u Sarajevu, u kojem živi od 1964. godine. Tokom trideset godina profesionalnog rada u novinarstvu, radio je u brojnim medijima.

 

Hrabri Zmajevi dali sve od sebe, ali nisu mogli više od časnog poraza

Naša najbolja rukometna vrsta bori se na Evropskom prvenstvu. Upisali smo dva poraza, ali naši Zmajevi igraju ponosno. Uz mnogo muke, problema sa COVID-om, momci Ivice Obrvana opravdali su odlazak na smotru najboljih evropskih rukometaša. Prvo smo poraženi od Švedske, a zatim u drugom kolu i od Češke, s rezultatom 27:19 (12:9). Nismo dobro otvorili tu utakmicu te smo već nakon osam minuta imali pet golova zaostatka (6:1). Interesantno je da nije bilo mnogo golova, pa je tako u 12. minuti palo svega devet golova (7:2). Rezultat je mogao biti i gori, ali je Benjamin Burić u više navrata odlično intervenisao. U nastavku smo se dobro držali te smo u više navrata prilazi Česima na svega minus dva gola. Međutim, neumorni Česi, čiji golmani su bili na visini zadatka, u 55. minuti odlaze na plus šest (24:18) i već tada se činilo da je rješenja ova utakmica. Do kraja utakmice Česi su uzeli konce igre u svoje ruke te su povećali prednost na osam golova. Posljednju utakmicu naša reprezentacija igra protiv Španije.