Dodik: Nema suživota sa Bošnjacima koji ispoljavaju mržnju prema Srbima, mi političari ćemo učiniti sve...

.
Nemamo ni jedan vojni plan, nijednu razrađenu aktivnost, naše akcije su političke, kazao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se prisutnima u Brčkom gdje se danas obilježava neustavni "Dan Republike Srpske".

 

Dodik je u svome obraćanju poručio da "nema suživota sa Bošnjacima koji ispoljavaju mržnju prema Srbima".

 

- Ovdje smo da obilježimo 30 godina Republike Srpske i njenog postojanja. Toliko godina nam brane da obilježavamo i uporno je svaka od tih godina bila odlučujuća za nas. Nijedna ne može da se izdvoji, a da nije bilo događaja koji nije bio uperen protiv nas, naše slobode i naše republike. Nikad nam nisu dozvolili ni pristojno vrijeme da se stabilizujemo, već su nas samo napadali i željeli da izgubimo po nešto - kazao je Dodik.

Kaže da je proces razgradnje Dejtona napravio od BiH "paraustavnu tvorevinu".

 

- I ustav, koji smo, ako se prisjetim, tražili i 1992. godine. Ali, ta i ova godina ne liče nimalo jedna na drugu jer RS ima konfiguraciju, teritoriju, vlast, institucije i narod koji je hoće - kazao je Dodik.

Dodao je kako RS ne traži ništa od onoga što joj nije dato.

 

- Nema suživota sa Bošnjacima koji ispoljavaju mržnju prema Srbima. Mi tu politiku ne možemo da prihvatimo. Ne tražimo ništa od onog što nam nije dato - kazao je Dodik.

 

Kaže kako "Sarajevo proziva" Srbiju i njenog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog podrške neustavnom "Danu RS-a".

 

- Vidimo da orgijaju po Sarajevu prozivajući Vučića i Srbiju. Politika Srbije je jasna, ona poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali očito to nije dovoljno, morate da podržavate politiku Sarajevu da bi bili prihvaćeni - kazao je Dodik.

 

Poručio je i kako Srbija, kao ni Republika Srpska, nema nijedan vojni plan razrađen.

 

- Nemamo ni jedan vojni plan, nijednu razrađenu aktivnost, naše akcije su političke - kazao je on i dodao: "Mi političari ćemo učiniti sve da očuvamo mir".