Dodik od Centralne banke BiH traži 800 miliona KM za robne rezerve entiteta

afga

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu, gdje je govorio o krizi između Rusije i Ukrajine i ekonomskim problemima u Evropi.

On je na početku rekao da se sada pokazalo kako je dobra stvar što Bosna i Hercegovina nije u NATO-u jer bi danas vojnici iz BiH morali ići u Ukrajinu da ratuju.

Iznoseći stav o dešavanjima na istoku Evrope kazao je da "kao predstavnik RS-a ne može dozvoliti donošenje bilo koje odluke na štetu odnosa s Rusijom.

"Mi smatramo da treba da se osigura politika mira i sigurnosti, dosta je oprečnih informacija, netačnih, tako da ni sami ovdje ne znamo šta se dešava. Ja sam apsolutno uvjeren da dio politika koje se vode sa zapada su dio jedne ukupne strateške orijentacije", rekao je Dodik navodeći da je ta politika usmjerena ka što većem razdvajanju Rusa i Ukrajinaca.

Tim povodom je citirao Otto von Bismarcka: "Snaga Rusa može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina, i to ne samo da ih odvoje, nego ih moraju suprostaviti". Dodik vjeruje da upravo takvu politiku zapad provodi, ali ne samo na istoku Evrope nego i na Zapadnom Balkanu.

Komentarisao je da je to neprincipijelno ponašanje "karakteristično za međunarodnu zajednicu" kojim se krši međunarodno pravo te je povukao paralele sa aktivnostima NATO-a u regionu. Pomenuo je bombardovanje Srbije i imenovanje visokog predstavnika u BiH, a oboje je ocijenio kao kršenje prava zagto što nije postojala potpuna saglasnost.

Zatim je prešao na ekonomski dio izlaganja gdje je kazao da trenutne tenzije vrše dodatni pritisak na ekonomiju u Evropi. On navodi da bi cijeli kontinent mogao zapasti u krizu i da zbog toga Centralna banka BiH treba iskoristiti novčanu rezervu u konvertibilnim markama.

"Tu imam nekoliko važnih prijedloga. U okviru entiteta treba osmisliti ekonomske politike. U CB BiH postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona više eura nego što imamo emisiju... To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve", rekao je on.

Osim ovog ekonomskog, iznio je još jedan prijedlog, koji se odnosi na izmjene Krivičnog zakona BiH.

Smatra da osobe koje su učinile teža krivična djela i osuđena su na kaznu zatvora, ukoliko ponove to krivično djelo, kazna sljedeći put treba da bude udvostručena. Ukoliko neko ponovi tri puta krivično djelo, on smatra da za takve treba uvesti doživotnu kaznu.