Dodik: Oružane snage BiH neće moći više funkcionisati na ovaj način

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da nije zadovoljan položajem srpske nacionalne komponente u Oružanim snagama BiH te da je neprihvatljivo da od pet najvažnijih funkcija u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH nema nijednog Srbina.

To ne može tako i mora se promijeniti. Ako se to ne bude mijenjalo neće ni funkcionisati – dodao je on.

Ta srpska pozicija u Oružanim snagama BiH, kaže, mora više da se vidi, te u tom smislu smatra da treba da se preispita struktura i organizacija, a borit će za bolji status vojnika, posebno iz srpske komponente.

-Hoćemo da imamo vojsku kojoj vjeruje ovaj narod. Nećemo da imamo vojsku koja je neka tuđa, po standardima koji se ubrzano nastoje nametnuti, ubrzano gurajući u neke vojne strukture…To nas ne zanima, ja sam protiv toga. S ovom strukturom se srpski narod još uvijek ne osjeća sigurno. Zato je važno da nastojimo izgraditi partnerstvo u BiH. Najvažnije od svega je da sačuvamo mir, želimo da sačuvamo sigurnost – rekao je Dodik u obraćanju na prijemu u Kasarni “Kozara” u Banjoj Luci u povodu pravoslavnog Božića.

Najavio je da će RS nastaviti da slavi 9. januar, kao “dan RS-a”, bez obzira na sva osporavanja.

-Ulazimo u vrijeme kada ćemo se bez oklijevanja boriti za naša ustavna prava – naveo je Dodik i ustvrdio da mnoge nadležnosti nisu date BiH Ustavom, već su naknadno nametnute.