Američki magazin o Dodiku: Predsjednik koji zagovara raspad vlastite države

Rijetki lideri za svoju zemlju kažu da je to nemoguća država, a još rjeđe zagovaraju njen raspad. Jedan od njih je trenutni Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, piše američki online magazin Atlantic prenoseći članak autora Maxima Edwardsa koji se osvrće na karijeru lidera bosanskih Srba.

“Ja sam Srbin.... Bosna je samo mjesto mog zaposlenja”, rekao je Dodik dan nakon svoje inauguracije u državno predsjedništvo.

Američki magazin koji se između ostalih tema bavi izvještavanjem o dešavanjima na međunarodnoj sceni, piše kako je Dodik od onih političara koji mijenjaju ćud u skladu s trenutkom.

Političar kojeg je nekad američka diplomatkinja Madeleine Albright nazivala “dašak svježeg zraka” dvije decenije poslije je nacionalista koji prijeti već krhkom miru i udvara se Rusiji kao savezniku, piše Atlantic.

Ulogu na čelu državnog Predsjedništva Dodik je započeo u očekivano zapaljivom stilu, postavio je entitetsku zastavu Republike Srpske ispred svog kabineta što je izazvalo ljutnju među bošnjačkim i hrvatskim političarima koji su tražili da se zastava makne. Dodik ne samo da je odbio nego je podigao ulog, rekavši da neće prisustvovati sjednicama Predsjedništva ako zastava Republike Srpske ne bude istaknuta u zgradi.

Navodeći između ostalog kako Dodik podržava europski put BiH ali se protivi članstvu u NATO-u, ugledni magazin takođe kaže kako je lider bosanskih Srba okarakteriziran kao “pro-ruski” orijentisan, čime se on ponosi.

Ruska veza s Dodikom ne treba biti razlog za zabrinutost, smatra Direktor European Policy Instituta, think-tank organizacije iz Sofije, Dimitara Bacheva, koji naglašava da uticaj Moskve nad Dodikom takođe znači da Kremlj ima sposobnost da ga obuzda. Kako god, piše dalje Atlantic, veze s Rusijom se za sada isplate za bh. predsjednika u političkom smislu jer mu omogućavaju da pokaže kako uživa blagoslov Moskve.

Autor se na kraju članka dotiče i Dodikove “više miliona dolara vrijedne” PR operacije koja uključuje i usluge bivšeg osoblja kampanje američkog Predsjednika Donalda Trumpa. Vlada Republike Srpske potrošila je desetine miliona dolara na lobiranje u Sjedinjenim Državama i Dodik bi tako mogao pokušati da skine američke sankcije, za koje je odlazeća američka ambasadorica u BiH rekla da ostaju na snazi, stoji u tekstu magazina Atlantic.